Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Módosítják a Karadzic-ügyben készített vádiratot

Hága - Módosítani szándékoznak az egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic perében készített vádiratot a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ügyészei.

Alan Tieger elmondta, hogy még a héten kérelmezik ezt a bíráktól, és remélik, hogy már a jövő hét elejére meg is kapják az engedélyt. Nem közölte viszont, hogy mely pontokon módosítanák a nyolc éve készült eredeti vádiratot, amely jelenleg tizenegy vádpontból áll. A nyáron elfogott volt vezetőt egyebek között a boszniai háború (1992-1995) alatt elkövetett népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják.

Egy korábbi meghallgatás alapján a bíróság úgy tekinti, hogy a vádlott nem tartja magát bűnösnek mindezekben. Amennyiben a módosítást jóváhagyják, Karadzicnak újra nyilatkoznia kell arról, hogy bűnösnek tartja-e magát vagy sem.

Karadzic szerdán megerősítette, hogy ő maga kívánja ellátni saját védelmét, de egy tanácsadói csapat segíti majd ebben a háttérből, sőt egyik tanácsadója jelen lesz az ülésteremben a per tárgyalásain.

A per előttinek számító szerdai meghallgatást Karadzic ismét felhasználta arra, hogy bírálja Richard Holbrooke volt amerikai főtárgyalót, amiért az állítólag megígérte neki a boszniai háború lezárásához vezető daytoni egyezmények tárgyalásakor, hogy megvédi a törvényszéktől, de nem tartotta adott szavát. Karadzic most azt mondta, hogy Holbrooke "az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyet foglalók nevében" tette ígéretét. Holbrooke korábban elismerte, hogy tárgyalt Karadziccsal annak távozásáról, de tagadta, hogy megegyeztek volna a felelősségre vonás mellőzéséről.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el a 63 éves Karadzic pere. A törvényszék mindazonáltal igyekszik elkerülni, hogy az eljárás több évre elhúzódjon, nehogy megismétlődjön az, ami Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökkel történt: a fővádlott a per alatt - 2006 tavaszán - elhunyt börtönében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Norvég adófizetők bizalmas adatait küldték el a médiának

Norvégia - A norvég adóhivatal majdnem négy millió norvég adófizető bizalmas adatait küldte el… Tovább olvasom