Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Mirko Cvetkovics a szerb miniszterelnök

Szerbia - Mirko Cvetkovics pénzügyminisztert bízta meg Borisz Tadics szerb államfő a kormányalakítással, tette közzé pénteken este az elnök sajtószolgálata. Tadics a parlamenti pártok vezetőivel folytatott tanácskozása után hozta meg döntését.
A kormánykoalíciót a Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt vezette párszövetségek, valamint a kisebbségi pártok alkotják. A Magyar Koalíció (MK) - a kormánykoalíció tagjaként - egy tárcára számíthat. Az MK azonban még nem nyilatkozott e kérdésben.

Hosszú huzavona és a Demokrata Pártban folytatott viták után született meg a döntés a kormányfő személyéről. Az államfő, aki egyben a legnagyobb kormánypárt, a Demokrata Párt vezetője is, ezzel gyakorlatilag szembeszállt pártja vezetőségének álláspontjával, hogy Bojan Pajtics vajdasági kormányfő, a párt alelnöke álljon a szerb kabinet élére, ugyanakkor lemondott Vuk Jeremics külügyminiszterről, akit viszont ő tartott a legjobb személyi megoldásnak. Tadics döntését ebben az értelemben kompromisszumnak lehet nevezni. Cvetkovicsot formálisan a kormány megalakításával bízta meg az elnök, ám a kormánylista gyakorlatilag már megvan.

Mirko Cvetkovics
Mirko Cvetkovics

A tárcákat a pártok elosztották maguk között, így a kormányalakítással megbízott miniszterelnök már nem szólhat bele, hogy melyik pártnak hány tárca jut, de abba sem, hogy ezeket a tárcákat ki vezeti majd. De még abba sem, hogy hány helyettese lesz, és kik lesznek azok, és melyik pártból. A 58 éves zajecari születésű politikus közgazdasági egyetemet végzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakértő (már a nyolcvanas években a Világbanknak dolgozott Pakisztánban, Indiában és Törökországban).

Olvasóink írták

  • 1. bilic 2008. június 27. 22:42
    „jebote pass mater”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai gép zuhant le Indonéziában - 18-an tűntek el

Lezuhant egy katonai szállítógép Jáva szigetének nyugati részén Indonéziában: a fedélzeten összesen… Tovább olvasom