Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Milosevics pártja lehet a mérleg nyelve

Az Európa-párti erők győzelmét jósolja a vasárnapi szerbiai választásokon egy belgrádi politológus. Sonja Licht, aki a Belgrádi Politikai Kiválóságok Alapítványának elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: a Borisz Tadics államfő vezette Nyugat-barát tömörülés alakíthat majd kormányt, hosszas tárgyalások után.
Az elemző szerint nehéz győzelem lesz, a királycsináló pedig nem más lesz, mint a volt szerb, majd jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics pártja. "A Szerb Szocialista Párt már leszámolt múltjával, ezért is fontos nekik megmutatni, hogy szalonképesek a politikában. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az Európa-párti erőket támogassák" - érvelt Sonja Licht.

A szabadkai születésű, magyarul kiválóan beszélő politológus azt mondta, hogy a szerbiai kisebbségekre, és elsősorban a vajdasági magyarokra komoly feladat várhat az új kormányban. "De nem lesznek királycsinálók. Ahhoz kevesen vannak"- hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: "csak akkor tudnak a demokráciáért és az Európai integrációért tenni, ha az európai értékeket, nem pedig a nemzeti érdekeket képviselik." Sonja Licht szerint "nincs itt az ideje annak, hogy területi autonómiát kérjenek a vajdasági magyarok."

Arra a kérdésre, hogyha mégis a szélsőséges Szerb Radikális Párt nyerné a választásokat, mit jelentene Szerbiának, Sonja Licht azt mondta: az rendkívül lelassítaná az ország uniós integrációját.

Szerbiában vasárnap tartanak előrehozott választásokat azután, hogy a kormánykoalíció a független Koszovó kikiáltása miatt fölbomlott. A voksolást egyébként az egykori tartomány szerbek lakta vidékén megtartják, amely ellen az albán többség hevesen tiltakozott is. A Nagy-Britanniában, Portugáliában, Amerikában és Kanadában élő szerbek, akik időben regisztráltattak már szombaton leadhatták voksukat a választáson induló pártokra és szövetségekre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások Szerbiában és a Vajdaságban

Parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szerbiában és a Vajdaságban. Tovább olvasom