Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Mennyire drága az élet szomszédainknál? Mint Magyarországon?

Szlovákia-Ausztria - Újabb "drága az élet" blokk: a kisalfold.hu munkatársai ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy a szomszédos országokban mennyi pénzt kell havonta fizetni a közüzemi számlák után. Nos, Ausztria kicsit drágább, Szlovákia bántóan olcsóbb a megyei tarifákhoz képest.Szlovákiában – akárcsak Magyarországon – a legnagyobb terhet a távhőszámla jelenti a lakosságnak.

"Nehéz szabályozni a fűtést a panellakásokban, ez mindenképp hátrány, de tavaly szerencsére sikerült a nyílászárókat kicseréltetnünk újakra" – mondta a Kisalföldnek a nagymegyeri Kis Ilonka.


Mennyiért fűtenek Nagymegyeren? Videó: Cseh Róbert.Drágaság a köbön: a szlovákiai magyarok sokallják a távhő-, a víz- és a szemétdíjat


"A távhő éves díja körülbelül 11 ezer korona volt eddig, de ha jól takarékoskodunk, akkor az év végi elszámolásnál valamennyit visszakapunk" – tette hozzá Zsuzskovics Rozália, Kis Ilonka szomszédja.

Mindez átszámítva 305 euróra jön ki évenként, vagyis havonta körülbelül 25 eurót kell fizetniük a melegért a szlovákoknak és a szlovákiai magyaroknak a panelnegyedekben. A roppant gyenge forinttal is számítva ez az összeg 8000 forint körüli.

A nagymegyeri látogatásunk során a helyi szlovákiai magyarok főként a szemét- és a vízdíjat sokallták. "Az éves szemétszállítási díj 520 korona, vagyis most már 14-15 euró. Családi házban lakom, gázzal fűtünk, így egy hónapra közel 110 eurót kell feladnom télen" – mondta László Irén.

"Ez 125-130 eurót kóstál egy hónapban"

"A vízdíjunk 13-16 euró között mozog, míg a kábeltévé díja nagyjából 10 euróba kerül. A legnagyobb kiadást a családunknak a fűtés jelenti. Ez 125-130 eurót kóstál egy hónapban" – magyarázta egy másik nagymegyeri hölgy, Dobis Katalin.

Szlovákiában a tévé- és rádiódíja 140 korona volt 2008-ban, vagyis nem egészen 4 eurót szükséges fizetni a használatért.

Északi szomszédunknál az ivóvíz köbméterenkénti ára forgalmi adóval nagyjából 0,70-1,05 euró, a csatornadíj pedig 0,70-0,85 euró.


Nem elég, hogy a szlovák gazdaság állva hagyta a magyart, de északi szomszédaink jóval kevesebbet is fizetnek a számlák után.
Nem elég, hogy a szlovák gazdaság állva hagyta a magyart, de északi szomszédaink jóval kevesebbet is fizetnek a számlák után.


Az osztrák fogyasztóvédők a neten ellenőrzik az árakat


Az e-control fogyasztóvédelmi oldal időről időre felmérést készít az osztrák áram és gáz-szolgáltatók díjairól. Ennek megfelelően elkészíti és összehasonlítja Ausztria tartományaiban az "átlag lakossági fogyasztóra" eső díjakat.

Kelet-Ausztriában az egyik legjelentősebb áramszolgáltató Bewag, ennek "háztartásai" évente átlagosan 667 eurót fizetnek, tehát havonta 56 eurót. Az említett összegben már az adó és az alapdíj is benne van.

Parkolni, tömegközlekedni a Császárvárosban

A Begas gázszolgáltató (szintén Kelet-Ausztriában bír jelentős piaci részesedéssel) lakossági fogyasztója évente 1112 eurót fizet a gázért. (Az átlag fogyasztóra 15 ezer kiloWattórás évi fogyasztást kalkulálnak.) Ez havi átlagban 93 euróra jön ki. Egy köbméter ivóvízért Ausztriában 1,08 eurót kell fizetni.

Bécs belvárosában a parkolás – kerületenként és parkolóházanként változóan – 1 és 4 euró közötti összegbe kerül. A legfrekventáltabb, első kerületben pedig – például színházi előadás idejére – 4,4 euróba kerül óránként a parkolás.

Utazás: a vonaljegy – mellyel metrón, villamoson vagy buszon utazhatunk – elővételben 1,70, a közlekedési eszközön váltva (metrón erre nincs mód) 2,20 euró. A 24 órás bérlet ára 5,70.

"A távhő ugyan létezik Ausztriában, de egyáltalán nem elterjedt"

A kábeltévét illetően Ausztriában először is a "tévéadót" kell megfizetni. Burgenladban például mindenkinek, aki bevallja, hogy háztartásában tévét tart – vagy laptopot, mert tévézni azon is lehet –, 27 eurót kell fizetnie havonta.

Ez tartományonként eltérhet, plusz-mínusz 5 euróval. Egy 94 csatornás csomagért pedig átlagban havi 25 eurót fizetnek az osztrákok.

Fontos tudni, hogy a távhő ugyan létezik Ausztriában, de egyáltalán nem elterjedt. (Nyilván ez annak köszönhető, hogy a szovjet rendszert viszonylag könnyen megúszták a sógorok.) Helyette inkább gáz használnak, ami a háztartások jelentős hányadát ellátja.

Ausztria nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiákra, az újonnan épülő házak építőit jelentős támogatásokkal ösztönzik az alternatív energiahozdozók alkalmazására.


Bécsben nem olcsók a közszolgáltatások - főként nem magyar pénztárcához szokva.
Bécsben nem olcsók a közszolgáltatások - főként nem magyar pénztárcához szokva.


Átszámítva Szlovákiában már 90 ezer forint a minimálbér


Ha figyelembe vesszük a magyar (71 500 forint), az osztrák (bruttó 1000 euró) és a szlovák minimálbért (295 euró; 305 forintos árfolyammal kalkulálva 89975 forint), akkor tán még fájóbbak a különbségek, még nehezebb a mindennapi magyar élet.

Ha esetleg valaki nem olvasta volna a győri és soproni közüzemi tarifákat elemző írásunkat, akkor itt megtalálja.

Sok öröme nem lesz benne.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. AUW 2009. március 17. 09:08
  „Azon hires Decemberi nem kimondásával sokan megnyugodtak , hogy a "románok " nem fogják elvenni a munkát a magyar elöl !
  De arra nem gondolt senki , hogy már a " román " is mehet Europa szerte , igy ha dolgozni is akkarna valahol hát akkor hülye lenne 70ezer forintért dolgozon Mo-on, mikor máshol tizszeresét megkeresheti !
  Nem kellett ide "román " hogy tönkretegye az országotokat hanem ezt megtettétek ti saját magatok !”
 • 26. kiskira 2009. március 14. 18:29
  „Teljes mértékben igazat adok a Széchenyi hozzászólónak,mert nekem is az a véleményem mint neki.A magyarok irigyek,kapzsik,hatalomratörők,egoisták stb.Gyarlók.”
 • 25. gagarin 2009. március 13. 14:01
  „Hát kétkedők egy kis ízelítő://stop.hu/articles/article.php?id=465439”
 • 24. Telepathia 2009. március 13. 07:08
  „Bár csak magyarországon is 1000 euróbol kellene megélni, nem lenne semmi baj. De sajnos sokan minimálbérből tengetik hátralévő napjaikat.”
 • 23. akinemfél 2009. március 12. 23:24
  „Ausztriában a családi potlék gyerekenként és havonta nagyjábol 50.000 forint. Magyarországon ennél sokkal tobb. Ezért adosodunk el annyira,hogy az MSZP demokratikusan választott vezetoje irányításával átlagosan havi 21.000 forinttal no Magyarországon az egy fore juto államadossag,már 6 éve.
  Pozsony járásban (az ország negyede tartozik oda) 2008 utolso negyedévében az átlagkereset 1030 euro volt,tehát alig tobb mint 300.000 forint. Magyarországon ennél sokkal magasabb az átlagkereset. Legalábbis az MSZP tagok családjaiban.
  Szlovákiában nem no az államadosság,pedig az ado csak 19 %. Bár a gazdasági válság hatására ezt is csokkentik,ahogy azt egész Europa teszi - kivéve az MSZP birodalmát.
  Akkor hát Magyarországon jo Magyarnak lenni vagy Szlovákiában ?
  Még egy aproság. A szlovákok egészségugyi minisztériuma akkora mint egy kisvárosi iskola. Koka idején hallottam,hogy az o irányítása alatt levo gazdasági minisztériumban 11.000 ember dolgozott. Gondolom az egészségugyi minisztériumban is dolgoznak vagy nyolcezren. Es az osszes minisztérium családja mind mind az MSZP-re szavaz. Hány emberrol van szo ?”
 • 22. rezi 2009. március 12. 22:05
  „Azt látnátok hogy a Rajkára költözött "gazdag emberek" akik Szlovákiából átköltöztek,úgy futkároztak a gázszámlákkal a posta körül mint a pókok a falon.Mindenki azt hitte hogy véletlenül egy nullával többet írtak a
  végösszeg után.Most kezdenek el számolni,pedig a közüzemi díjakon kívül egy fillért sem fizetnek itt.”
 • 21. Totyis 2009. március 12. 20:44
  „Kik azok az idióták akik ilyen hülyeséggel foglalkoznak! Magyarországot nem a szomszédainkal kellene összehasonlitani hanem Albániával, Moldáviával vagy lassan Csáddal! Az ország fele nyomorog!!!”
 • 20. KálmánLászló 2009. március 12. 18:43
  „Ma Magyarországon a távfűtés már tovább nem tartható fenn!
  Van megoldás, pl.: passzívház.”
 • 19. széchenyi12 2009. március 12. 18:24
  „Szlovákiában, és ez igaz az egész szláv nemzetekre: erős nemzeti összefogás van. Ilyen államokban a zsidó total hatalom nem alakul ki. Nem úgy , mint nálunk. Kizsigerelik az anyatestet, és minden pénzt "magánosítanak". plazak, szóraskoztató centrumok. Minden hatalom az övék, a magyar nemzet pusztulásra itéltetett!!!! És ezt már Széchenyi és Petőfi is megmondta........szomorú sors egy nemzetnek, de mi magyarok is felelőssek vagyunk. Túl sokat tűrünk.....és ez lett a vesztünk!”
 • 18. ferrki 2009. március 12. 16:59
  „Jockey
  Szlovákia, ezt a hű de nagy előrehaladását nem a jobb oldali pártoknak köszönheti, hanem azoknak a reformoknak amiket az előtte hatalmon lévő bal oldali párt vezetett be.
  Nem értem, hogy a cikk miért nem foglalkozik azzal, hogy Szlovákiában mi drágább, mire vetettek ki adót amire Magyarországon még nem, és milyen támogatásokat nem kapnak meg amit a magyarok.”
 • 17. jockey 2009. március 12. 16:45
  „Becsületes köztisztviselők a Kádár rendszerben? Rick te hány éves vagy? Ki mesélte ezt neked? Egyébként a Kádár rendszer hívei a szocik fő szavazóbázisa, jobb ha tudod. A Kádár rendszer szlogenjére emlékszel? Vagy hallottad? "Ez az ország aranybánya, aki nem lop, meg is bánja!" Látod, ez a mentalitás tatja ilyen szinten az országot! Na, meg Kádár elvtársai, MSZMP=MSZP.”
 • 16. RickCartman 2009. március 12. 15:40
  „15. bunda, igazad van, itt lélekben még sokan a Kádár-korszakban élnek, közben kommunistáznak-zsidóznak ezerrel.Elvárják, hogy ingyen legyen iskola, orvos, játszótér, közbiztonság, tisztaság, rend, szép középületek, becsületes köztisztviselők, közben azt az adót, amiből ez működnek, röhögve lecsalják, kérkedve kerülnek ki minden szabályt, kiskapuk ezreit keresik és találják vidáman, röhögnek a "becsületeseken, akik adóznak, tb-t fizetnek, számlát kérnek.Aztán meg üvöltenek, hogy mér nincs ez, meg az, meg monnyon le...Régen sok kicsi Sztálint emlegettek a fejekben, ma inkább sok kicsi Kádár él tovább, éljen a langyos sör, a nőnapi hóvirágcsokor és legyen megint 20 fokos a Balaton, és igenis legyen Hofi szilveszterkor:)”
 • 15. bunda 2009. március 12. 14:40
  „Ausztriában nincs 53 féle segélyezési rendszer, nincs 3 évig GYES, nincs 65 év felett ingyen utazás,
  az eü ellátásokért keményen kell fizetni, ha nincs megfelelő biztosításuk, pl mentőszállítás, műtét stb. ..stb.
  Szóval ott józanabbul osszák el az állami kasszába befolyt pénzeket, nemcsak az elmúlt 4 évben, hanem évtizedek óta, ezért is jut például magasabb a minimálbérre. Ott a vállalkozók sem akarják úgy kiszipolyozni a munkavállalóikat, mint nálunk, hogy csak 4 órás minimálbért kapnak, stb. stb..
  Szlovákiában is ésszerűbb rendelkezések vannak és mindenkivel betartaják, nincs kiskapu.”
 • 14. bunda 2009. március 12. 14:28
  „7. Becsület.
  Nagyon igazad van.
  Nálunk mindenki a markát tartja az állam felé, de fizetni senki nem akar semmit, mindenhol a kiskaput keresik.”
 • 13. andy 2009. március 12. 10:52
  „Teljesen felesleges számolgatni az összegeket. Konkrétumot csak akkor kanánk, ha a keresethez viszonyítva történne a számítás. Legutóbb egy üzlettulajdonos ismerősöm fogta magát s ment osztrákokhoz nyelvtanulási szándékkal ki, de könnyedé munkát is talált, így szállás és ellátás után is megmarad havi 1100 euro....Az itthon maradtak annyit keresnek, ami a minimális színvonal tartásához sem igazán elég, mert fizu elmegy rezsi+megélhetésre, s mindez beosztva, amit életművészetnek kellene hívni. Szomszédom osztrák kaminos cégnél, kinnt van munka, jól fizetnek, sokkal jobb munkahelyi körülmények között dolgoznak, senki nem a válsággal foglalkozik, hanem teszik dolgukat! De átlépve határt ki hazánkba, csak válságról lehet hallani...”
 • 12. gagarin 2009. március 12. 10:28
  „Ausztriában mennyi a fizetés? Hát az a két okostojás "ujságiró" miért nem úgy hasonlítja össze? 1400 euró=420000ft. Ez évi 5 milla! Itthon mennyi???? Számoljatok aztán........................................”
 • 11. taki 2009. március 12. 10:23
  „http://echotv.hu/?akt_menu=72&newsid=99774

  Amerikának nem kell Gyurcsány

  - Hogy hozhatja el a magyar társadalom a változást, várni kell a választásokig, vagy van más út?

  - Hiszem, hogy a változás most kezdődik. Ha várnak a jövő évig, Isten tudja, mi fog történni. A magyaroknak el kell kezdeniük kiállni magukért mindenfajta félelem nélkül. Minél mélyebbre süllyed az ország a válságban, annál nagyobb lesz a nyomás az embereken, hogy lépjenek. Nem kell várni, sem Magyarországon, sem Amerikában a cselekvéssel. Az embereknek ma kell boldognak lenniük, s nem a holnapra várniuk.”
 • 10. jucuska40 2009. március 12. 10:14
  „Ez a cikk maga nem normális!!! Hogy lehet összehasonlitani Ausztriát és Magyarországot????, Blőőődséééég!!
  Cseréljünk inkább az ottani fiziből szivesen fizetjük az ottani "jó"létet!!!”
 • 9. látó 2009. március 12. 10:08
  „Nem akarok senkit elkeseríteni, de ami ma Magyarországon van az Kánaán ahhoz képest, ami következni fog...a jelentős többség számára!”
 • 8. jockey 2009. március 12. 10:06
  „Pedig 2001-ben még bőven Szlovákia előtt jártunk. Náluk azóta jobboldali kormányok vannak, nálunk meg "szocialista". Minden épeszű ember le tudja vonni a konzekvenciát.”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a romák helyzetének javításáról szóló javaslatot

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a romák szociális és munkaerő-piaci helyzetének… Tovább olvasom