Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Megszűnik két román napilap is

Szerdán jelent meg utoljára a Cotidianul című román országos napilap. A Business Standard című gazdasági-pénzügyi napilap is megszünik.

Cornel Nistorescu újságíró, a lap eddigi igazgatója az újság hasábjain közölte, hogy a Cotidianul utoljára jelent meg az idén, fennmaradása meglehetősen kétséges a felhalmozott adósságok miatt. Az újság ellen csődeljárást indított két cég, mivel a kiadványnak körülbelül félmillió eurót kitevő adóssága gyűlt fel. A lap esetleges további megjelenése a csődeljárást kezdeményezőktől függ, akik az adósság behajtása érdekében értékesíthetik a Cotidianul márkanevet.

A Cotidianult 1991-ben alapította Ion Ratiu, aki 1940 és 1990 között Nagy-Britanniában élt, az 1989-es romániai rendszerváltás után, hazatelepedését követően pedig aktív részvevője lett a bukaresti politikai életnek. Ratiu 2000. januárjában hunyt el.

A lap alapításától kezdve támadta a romániai rendszerváltás után a hatalmat átvevő posztkommunista román politikai erőket. Három évvel ezelőtt a Cotidianul új lendületet kapott, amikor a kiterjedt médiabirodalommal rendelkező Sorin Ovidu Vantu, Románia egyik leggazdagabb üzletembere lett az újság többségi részvényese.

Az újság a legnagyobb példányszámot 2007-ben érte el, amikor a román országos napilapok közül elsőként kortárs világirodalom-sorozatot jelentetett meg. A csődeljárást azonban éppen az a cég indította, amellyel közösen a Cotidianul kiadta a sorozatot. A helyzet azt követően vált tarthatatlanná, hogy Vantu már nem volt hajlandó tovább finanszírozni a lap veszteségeit.
Az üzletember nemrég bejelentette, hogy a magyarországi és a szerbiai audiovizuális médiapiacon is terjeszkedni akar. Közölte, hogy Magyarországon hírtelevíziót szeretne indítani, ami ötvözné a romániai politikai eseményekre összpontosító Realitatea és a The Money Channel gazdasági hírtelevíziók jellemzőit.

Vantu azt vallja, hogy csak az elektronikus médiának van jövője, ezért médiabirodalmából a Cotidianul mellett a Business Standard című gazdasági-pénzügyi napilapot is megszünteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: visszahívott vakcina

Mintegy ötmillió adag újinfluenza elleni vakcinát hív vissza a MedImmune gyógyszergyártó, mert az… Tovább olvasom