Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Megkezdődtek a parlamenti választások Lengyelországban

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Lengyelországban. A közvélemény-kutatások a Kaczynski-fivérek bukását jelzik.Vasárnap reggel hatkor megnyíltak a szavazóhelyiségek és este nyolcig várják a mintegy harmincmillió voksolásra jogosult lengyelt.
A szavazás a hatalmon lévő Jog és Igazság Pártja vagy a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform győzelmét hozhatja. A Jog és Igazság a jelenlegi államfő, Lech Kaczynski pártja - egypetéjű ikertestvére a miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski. A Polgári Platform vezetője és egyben miniszterelnök-jelöltje Donald Tusk a 2005-ös elnökválasztáson csak kicsivel maradt le Kaczynski mögött, így a sajtóban Majdnem úrnak is nevezik. A közvélemény-kutatások az ellenzéki párt győzelmét jósolják: a Platform a voksok 47 százalékára, a Jog és Igazság csupán 30-ra számíthat. Ha a Polgári Platform meg tud szerezni több mint 230 parlamenti helyet, ahogy azt néhány közvéleménykutatás előrejelezte, akkor az 1989-es rendszerváltás óta az első olyan párt lehet Lengyelországban, amely parlamenti többséggel rendelkezik. A lengyel parlament kétházas: 460 tagot választanak az alsóházba, a Szejmbe és 100-at a Szenátusba. Hét különböző pártra és választási koalícióra szavazhatnak a lengyelek, de ezek közül a két nagy párton kívül várhatóan csak kettő juthat be a parlamentbe. A mostani választást Lengyelországban a szokásosnál két évvel korábban tartják, miután a hárompárti konzervatív koalíció összeomlott augusztusban. A koalició másik két pártja az előrejelzések szerint be sem jut a parlamentbe. Az első eredmények vasárnap késő este várhatók, a hivatalos győztes kihirdetése azonban csak hétfőn vagy kedden történik meg.

Sokan szavaznak külföldről

A külföldön szavazásra jelentkezett lengyelek száma négyszerese a két évvel ezelőttinek - közölte a lengyel külügyminisztérium. Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Lengyelországban, a tét a Kaczynski-fivérek hatalmon maradása.Összesen 94 országban 180 ezer lengyel jelentkezett szavazásra a 205 felállított szavazóállomáson. A legutóbbi, 2005-ös voksoláson 50 ezren jelezték előre részvételüket és közülük 36 ezren meg is jelentek a szavazóurnák előtt, ami felülmúlta az anyaországban mért 40, 6 százalékos részvételi arányt. A most jelzett magasabb arány a lengyelek tömeges kivándorlásával magyarázható. Erről járja az a lengyel vicc, hogy mi a különbség a második világháborús Lengyelország és a mai között. Az, hogy akkor a lengyel kormány menekült Londonba, a lengyel nép pedig otthon maradt, ma pedig a vezetők maradnak otthon és a nép szalad Angliába. Nagy-Britanniában 68 ezer lengyel jelentkezett a mostani szavazásra, míg két évvel ezelőtt még kevesebb, mint háromezer. A brit lengyel közösség nagyságát 300 ezer és egymillió közöttire becsülik brit források, átlagos életkoruk 26 év. Nagy-Britanniában idén 20 helyen szavazhatnak a lengyelek. Az Egyesült Államokban 21 helyen adhatják le voksukat. Chicagóban hét szavazóbázist is felállítottak, hiszen ott él a világ egyik legnépesebb lengyel közössége az anyaországon kívül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitelepítettek százezer indonézt egy vulkán miatt

Fegyveres rendőrök kényszerítették pénteken otthonaik elhagyására azt a százezer indonézt, akik egy… Tovább olvasom