Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Megkezdődött a fukusimai erőmű harmadik reaktorának vizsgálata

Megkezdődött szerdán a hat évvel ezelőtt katasztrófa sújtotta fukusimai erőmű harmadik reaktorának víz alatti robottal történő vizsgálata - közölte az erőművet működtető vállalat, a TEPCO.
A vizsgálattól azt remélik, hogy sikerül kideríteni a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakban leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A robot két napon át fog adatokat gyűjteni.

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.

2011. március 11-én Japán történetének egyik legnagyobb földrengése és szökőárja csapott le Fukusima tartományra. A hatalmas hullámok elárasztották a tengerszint felett tíz méterrel lévő Fukusima 1. erőmű áramtermelő egységeit, ennek következtében leállt a hűtőrendszer, és a hat reaktor közül háromnak megolvadt a magja, átégette a reaktortartály burkolatát. Ez az 1986-os csernobili atombalesethez mérhető katasztrófához vezetett. Nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, az erőmű környékéről 150 ezer embert telepítettek ki.

A természeti csapásban 15 ezer 893 ember halt meg, közel 2500 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Hat évvel az atombaleset után még mindig nem tudni, hogy milyen állapotban vannak a tönkrement reaktorok, mivel a belsejükben a sugárzás szintje rendkívül nagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japánban többen meghaltak a nagy hőség miatt, ezrek kaptak hőgutát

Legkevesebb hat ember halt meg a múlt héten Japánban a nagy hőség miatt, és több mint 7,6 ezer embert szállítottak kórházba hőguta tüneteivel. Tovább olvasom