Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Meghalt a megmérgezett orosz exkém

Néhány héttel feltételezett megmérgezése után csütörtök este a londoni egyetemi kórházban meghalt Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat volt ügynöke.
A halálhírt a kórház szóvivője közölte a BBC brit közszolgálati adóban. „Nagyon beteg volt, amikor behozták, az orvosok mindent megtettek, ami tőlük tellett, hogy megmentsék" - mondta Litvinyenkóról.

Utolsó közleményében Putyint vádolja

A közvetlenül halála előtt diktált közleményt az exkém barátai olvasták föl pénteken a brit fővárosban - írja a BBC. "Önnek sikerülhetett elhallgattatnia engem, de a hallgatásomnak ára van. Ön megmutatta, hogy valóban olyan barbár és kegyetlen, mint amilyennek heves bírálói leírják. Sikerülhetett elhallgattatnia egy embert, de a világméretű tiltakozás, Putyin úr, élete végéig visszhangzik majd a fülében. Az Isten bocsássa meg önnek, amit tett, de nemcsak velem, hanem hőn szeretett Oroszországunkkal is" - hangzott a levél, amelyet Litvinyenko felesége jelenlétében aláírt.

Litvinyenko környezetéből korábban megvádolták a Kremlt azzal, hogy összeesküvést szőttek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztjének megölésére. Moszkvában "ostobaságnak" nevezték, és visszautasították e vádakat.

Putyin provokációról beszél

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken tagadta, hogy köze van Alexandr Litvinyenko kiugrott orosz kém halálához, és felajánlotta segítségét a további nyomozásban. Putyin Helsinkiben, az Európai Unió és Oroszország csúcstalálkozója alkalmával beszélt erről egy sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy minden ember halála tragédia, de Litvinyenko esetében még arról sincs szó, hogy erőszakos halált halt volna.

A brit orvosi jelentések nem mutatták ki, hogy a halál "erőszak következménye volt, ez nem erőszakos halál, ezért nincs alapja a spekulációnak" - jelentette ki, és provokációnak minősítette, hogy Litvinyenko őt vádoló nyilatkozatát a halál bekövetkezte után hozták nyilvánosságra. Rendkívül sajnálatos, hogy egy ilyen tragikus eseményt politikai provokációra használnak fel - mondta.

Remélem, brit kollégáink tudatában vannak annak, hogy milyen mértékben felelősek a területükön élő állampolgárok biztonságáért, beleértve az oroszokat is, függetlenül politikai nézeteiktől. Remélem, nem fogják elősegíteni alaptalan politikai botrányok felfújását - tette hozzá.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 43 éves volt alezredesén - Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bírálóján - három hete kezdtek mérgezés tünetei mutatkozni azután, hogy egy londoni szállodában találkozott két orosszal.

A férfi, aki 2000-ben szökött Nagy-Britanniába feleségével és fiával, miután odahaza megvádolta az FSZB-t, hogy a szintén Londonba menekült Borisz Berezovszkij mágnás életére tör, a Putyin elnökkel szemben szintén kritikus, október 7-én gyilkosság áldozatául esett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő halála ügyében kutakodott.

A Scotland Yard nyomozást indított, hogy tisztázza az exkém megbetegedésének körülményeit, miután az orvosok a múlt héten - Litvinyenko pénteki kórházba szállítása után - azt mondták, a betegséget mérgezés okozta, de egészségi állapotának rohamos romlásának okát - amelyre a halála is visszavezethető - egyelőre nem ismerik.

Litvinyenko környezetéből megvádolták a Kremlt azzal, hogy összeesküvést szőttek a volt FSZB-tiszt megölésére. Moszkvában "ostobaságnak" nevezték, és visszautasították e vádakat. A londoni The Times pénteki számában interjú jelent meg Litvinyenkóval aki kijelentette: azért akarja a merényletet túlélni, hogy "megmutassa nekik". "Engem elkaptak a gazemberek, de nem kapnak el mindenkit" - mondta a volt hírszerző.

Andrej Nyekraszov, Litvinyenko egyik barátja az AP-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az egykori kém az Oroszországban folyó hatalmi harc áldozata lett és mivel a Kreml félt a leleplezéseitől, logikus volt a vele szembeni bosszú.

Alex Goldfarb, Litvinyenko szóvivője bejelentette, hogy az elhunyt közvetlenül halála előtt diktált egy nyilatkozatot, amelyet a család egyik tagja olvas fel pénteken délben a londoni egyetemi kórház előtt. Goldfarb nem árulta el ugyanakkor Litvinyenko megnevezi-e benne gyilkosát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a lengyel bányászok holttestét

Megtalálták szerda éjjel a lengyelországi bányaszerencsétlenségben eltűnt tizenöt bányász… Tovább olvasom