Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Megfejtették Tutanhamon fáraó halálát - Fotókkal

Maláriával kombinált csontkór vitte a (szikla)sírba Tutanhamon fáraót.

Mindeddig rejtély volt, mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát több mint 3000 évvel ezelőtt, ám a legújabb vizsgálat szerint megvan az ok: maláriával kombinált csontkór vitte a (szikla)sírba. Mi több: hála a géntechnikának, alighanem megfejtették az ifjú uralkodó családi kapcsolatainak titkait is.

Az erről szóló tanulmány legfőbb szerzője nem más, mint maga Záhi Havvász, az egyiptomi régészet vezetője, a kairói Egyiptomi Múzeum egyiptológiai részlegének irányítója. A cikk a Journal of the American Medical Association (JAMA) február 17-i keltezésű számában jelenik meg, de legfontosabb megállapításait már kedden közzétették Kairóban és az amerikai fővárosban.

Fotók: MTI
Fotók: MTI


Tutanhamon alig 19 évesen, utód nélkül halt meg el Kr. előtt 1324-ben. Az egyiptológusokat mindmáig foglalkoztatják az egyiptomi 18. dinasztia uralkodóinak örökletes betegségeire vonatkozó feltevések, és számos elmélet született arra vonatkozólag is, mi okozta Tutanhamon halálát alig kilenc évvel trónra lépése után - fejtette ki Záhi Havvász.

A kutatók többféle úton is keresték a titkok nyitját, röntgenfelvételeket készítettek tizenhat különböző múmiáról és DNS-vizsgálatot is végeztek rajtuk - ezek közül 11-ről feltételezték, hogy a hajdani királyi család tagjairól van szó. A 2007 és 2009 között végzett munka célja a vérrokonsági kapcsolatoknak és Tutanhamon öröklött betegségeinek kinyomozása volt. A vizsgálat megállapította, hogy a fáraó apja minden bizonnyal Ehnaton, a legendás Nofertiti királynő férje volt. A két múmia több morfológiai jellegzetessége azonos és ugyanahhoz a vércsoporthoz tartoztak.

A tanulmány szerzői azt is kiderítették, hogy a gyermekfáraó anyja az az óegyiptomi hölgy, akinek múmiája a KV35YL jelzést kapta - a nevét nem ismerik. Ismert ezzel szemben az egyik ókori nagymama, nevezetesen Tia királynő, Ehnaton anyja.

Megfejtették Tutanhamon fáraó halálát - Fotó: MTI


"A vizsgálatok eredményei alapján feltételezhető, hogy Tutanhamon halálának legvalószínűbb oka a csontszövetek elégtelen vérellátása volt, alighanem egy csonttörés nyomán. Ennek következtében a csont egy része elpusztult - ráadásul mindez maláriával is párosult" - írta Záhi Havvász az amerikai orvosi szaklapban.

A diagnózist elsősorban a genetikai vizsgálatok tették lehetővé. Ezek számos rendellenességre derítettek fényt Tutanhamon családjában - így például a csontszöveteket romboló Köhler-betegséget is kimutatták. Négy megvizsgált múmia DNS-ében sikerült kimutatni a maláriát okozó Plasmodium falciparum parazitához kapcsolódó három gént - az egyik maláriás múmia Tutanhamoné volt. Ezt a diagnózist igazolta annak a túlvilágra szánt patikának az összeállítása is, amelyet a fáraó sírjában találtak.

Kizárta viszont a vizsgálat azt a korábbi feltevést, hogy Tutanhamon családjának bármely tagja a ginekomasztia nevű örökletes betegségben szenvedett volna, amelynek következtében a férfiaknak nőies keble alakul ki, vagy hogy Marfan-szindrómája lett volna, amely az aortát teszi tönkre. A szerzők szerint ez valószínűtlenné teszi, hogy akár Ehnatonnak, akár Tutanhamonnak nőies lett volna a külseje.

Tutanhamon és elődei azzal váltak ismertté, hogy Howard Carter brit régész 1922-ben a királyok völgyében, a mai Luxor közelében felfedezte az ifjú fáraó fantasztikus kincseket rejtő, épségben megmaradt sírkamráját - benne az ifjú fáraó színarany halotti maszkjával. A kutatók szerint az új eredmények nyomán további felfedezések várhatók a fáraók korának családi kapcsolatai, a vérrokonságok és az akkori betegségek tekintetében.

Az egyiptológusok tanulmányát kommentáló vezércikkében Howard Markel, a Michigani Egyetem kutatója az amerikai szaklapban annak a véleményének ad hangot, hogy ez a kutatás etikai kérdéseket is felvet. Így például azt, vajon a történelmi személyiségeknek ugyanolyan joguk van-e magánéletük tiszteletben tartására a haláluk után, mint a közönséges halandóknak.

Olvasóink írták

 • 8. hkrisztina44 2010. február 22. 14:47
  „Ajánlott irodalom: Gerard O Farrell A Tutanhamon rejtély. Egy különleges nézőpont a felfedezésről. Nagyon érdekes könyv. Nem lövöm le a poént...de megdöbbentő mennyire lehet igaza.... A neten olcsón hozzá lehet jutni.”
 • 7. janika 2010. február 18. 15:53
  „Mennyi ráérő ember állja körűl ezta múmiá!”
 • 6. Weezer 2010. február 17. 20:58
  „Dicsak! Hat lábujja van! XD”
 • 5. tornacipő 2010. február 17. 20:28
  „fligo <moderálva>
  szerintem erről nem olvashattál, mert kb. 2 napja publikálták először, ezek a fajta a vizsgálatok pedig alig néhány hónapja kezdődtek”
 • 4. janika 2010. február 17. 19:45
  „Ha nem a malária, akkor a "H1N1´ végzett vele!”
 • 3. Fligo 2010. február 17. 19:01
  „hm...erröl a roppant új információról már hallottam tavagy...vagy tavalyelött???
  nem emléxem, h olvastam- vagy láttam-e, de tuti ugyanez a szöveg volt.
  megint elövettek egy korábbi hírt, mert nincs új?
  nagyon izgi volt...köszönöm...”
 • 2. paris18 2010. február 17. 18:38
  „olvass el egy könyvet a megtalálásáról az is nagyon érdekes.
  több év kudarcokkal teli keresgélés után egy be akarták fejezni a keresést és az utolsó alkalommal megtalálták.voltak vele kapcsolatban érdekes dolgok”
 • 1. Esther 2010. február 17. 12:27
  „Ez egy nagyon jo es erdekes cikk volt. nagyon tetszik. varom a folytatast, ha megvannak a kuatasi eredmenyek!!!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elraboltak egy másfél éves kisfiút Franciaországban

Emberrablási riasztást léptetett életbe kedden este a francia igazságügyi minisztérium, miután egy… Tovább olvasom