Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Megemelték Románia terrorfenyegetettségi-szintjét

A bukaresti NATO-csúcs miatt a román Legfelsőbb Védelmi Tanács kedden megemelte a terrorfenyegetettségi veszélyt jelző szintet. Romániában eddig a kék színű "elővigyázatos" jelzés volt érvényben, ezt most a Román Hírszerző Szolgálat javaslatára sárga színűre, vagyis "mérsékelt" szintre emelték az április 2 és 4 között zajló eseményre érkező magas rangú vendégek biztonságának szavatolása miatt.
A sárga jelzés azt jelenti, hogy akár terrortámadásra is lehet számítani a csúcstalálkozó alatt. Romániában a terrorellenes készültség szintjét öt fokozattal jelzik. A Román Hírszerző Szolgálat honlapja szerint a legalacsonyabb a zöld jelzés, ez azt jelenti, hogy a szolgálat nem tart semmilyen terrorcselekménytől. Ezt a kék jelzés követi, amely elővigyázatosságot jelent a hatóságok részéről.

A mérsékelt fenyegetettségre utaló sárga színű jelzés azt jelenti, hogy a hatóságok a rendelkezésükre álló információk alapján lehetségesnek tartják egy terrorcselekmény bekövetkeztét. A magas veszélyeztetettségre mutató narancssárga jelzés valószínűsítik a terrorcselekmény elkövetését, a piros - kritikus - vészjelzés pedig elkerülhetetlen terrortámadást jelent. A NATO-csúcsra készülve a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

A vendégeket szállító gépkocsik útvonalát teljesen lezárják, egyetlen autó sem tartózkodhat a környéken. Fokozottabb ellenőrzést vezetnek be a határátkelőkön, állandó jellegű ellenőrzőpontokat állítanak fel a főváros bejáratainál, szigorítják a repterek felügyeletét is. A román fővárosban a belügyminisztérium több mint 20 ezer alkalmazottja felügyeli a biztonságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1988-as Gyertyás tüntetésre emlékeznek Szlovákiában

A húsz évvel ezelőtti pozsonyi úgynevezett gyertyás tüntetésre emlékeznek kedden Szlovákiában. Az… Tovább olvasom