Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Megelégelte a brit uralkodó a lesipuskás fotósokat

Példátlan határozottsággal kelt a királyi család magánéletének védelmére a brit uralkodó a lesipuskás fotósok és a képeiket közlő újságok ellenében.

II. Erzsébet királynő vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint személyesen hagyta jóvá a rendkívüli szigorítást, amely már az uralkodói família idei karácsonyi vakációja alatt életbe lép: a rendőrség felhatalmazást kapott minden fotós ellenőrzésére a Norfolk grófságbeli Sandringham kastélyánál, ahol a királynő és családtagjai hagyományosan karácsonyoznak.

A paparazzók a korábbi években gyakorlatszerűen ellepték Sandringham környékét karácsony táján, igyekezve lekapni bármely királyi rokont, aki a kastély falain kívülre merészkedett. A legnagyobb trófea Vilmos trónörökös - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - és barátnője, Kate Middleton.

A brit és a nemzetközi bulvársajtót évek óta lázban tartja a kérdés, hogy az ifjú herceg és polgári származású kedvese mikor jelenti be eljegyzését, és a találgatások hulláma különösen karácsony táján csap magasra. Így minden olyan elkapott fotó, amely ebben az időszakban együtt ábrázolja a fiatal párt, aranyat ér a bulvárpiacon. Az udvar - a Dianát szó szerint élete utolsó pillanatáig hisztérikusan üldöző fotóshad nyomasztó emlékétől kísértve - azonban ezt most megelégelte.

A királynő a BBC vasárnapi értesülése szerint utasította jogi képviselőit, hogy levélben emlékeztessék a lapok és a magazinok szerkesztőit: a brit sajtópanaszügyi testület által kidolgozott magatartási szabályok között szerepel a magánélet tiszteletben tartásának kötelme is. A szabálygyűjtemény 4. záradéka tiltja az újságíróknak, hogy "megfélemlítés, zaklatás vagy folyamatos üldözés" révén szerezzenek információt.

A szerkesztőkhöz intézett uralkodói levél nem tartalmaz egyértelmű jogi fenyegetést, de az első kommentárok szerint az udvar a zaklatás ellen védelmet nyújtó, 1997-ben kelt törvény alapján akár bírósági útra is terelheti az ügyet, ha a sajtó nem veszi komolyan a figyelmeztetést. A törvény, amelyet Diana hercegnő halála után fogadtak el, polgári és büntetőjogi eljárást tesz lehetővé a hírességek magánéletének védelme érdekében. Ma is sokan úgy vélik, hogy Dianát, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, a lesipuskás fotósok üldözték halálba.

A hercegnőt végzetes útján is több tucatnyi fotós követte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló Dianáról is közeli felvételeket készítettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kormány a klímakatasztrófára figyelmeztet

A nemzetközi klímakonferencia esetleges kudarcának veszélyére figyelmeztetett vasárnap a német… Tovább olvasom