Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Megdöbbenés Berlinben az újabb afganisztáni áldozatok kapcsán

Felháborodást és megdöbbenést váltottak ki Berlinben a több halálos áldozatot követelő legutóbbi afganisztáni események, amelyeknek az ázsiai országban állomásozó német katonák előbb szenvedő alanyai voltak.
Majd alig néhány órával később már negatív főszereplői lettek. Pénteken délután tálib ellenállók az ország északi részén három német katonát öltek meg, és többet súlyosan megsebesítettek, szombaton hajnalban ugyanakkor már arról érkezett hír, hogy Kunduz közelében német egységek nem sokkal később tévedésből az afgán hadsereg legkevesebb öt katonáját lőtték agyon.

Az afgán katonákat tálib ellenállóknak hitték, és miután azok nem voltak hajlandók alávetni magukat a németek ellenőrzésének, az egyik német páncélozott jármű rálőtt gépkocsijukra. A berlini kormány vezetői - Angela Merkel kancellárral az élen - élesen elítélték a tálibok támadását, hangoztatva, hogy a németek nem hátrálnak meg. Guido Westerwelle külügyminiszter a többi között azt hangsúlyozta: a tálib támadás is bizonyítja, hogy az afganisztáni biztonság és stabilitás helyreállítása érdekében még sok a teendő, és szükség van a nemzetközi békefenntartó erők szerepvállalására.

A kancellár és külügyminisztere a német katonák végzetes tévedésével kapcsolatban ugyanakkor még nem foglalt állást, a védelmi minisztérium, illetve a Bundeswehr ugyanakkor sajnálatosnak nevezte a történteket. Berlini értesülések szerint felháborodottan reagált a történtekre a kabuli védelmi minisztérium, felszólítva az országban állomásozó nemzetközi békeerőt, hogy felelősségteljesebben és körültekintőbben végezze tevékenységét. Megfigyelők szerint az újabb incidensek tovább erősítik azokat a követeléseket, amelyek középpontjában a német katonák kivonása áll.

Az ellenzéki Baloldal pártja máris újabb határozatban sürgette ezt, míg a szerte az országban szombaton is folytatódott hagyományos húsvéti békemenetek résztvevői fő követelésként szintén ezt tűzték zászlajukra. Afganisztáni német források szerint a tálibok bejelentették, hogy újabb támadásokat terveznek az ottani német kontingens ellen. Az idézett források ezzel egyidejűleg úgy vélekedtek: az afgán katonák ellen tévedésből elkövetett német támadás nyomán minden bizonnyal tovább erősödik a németellenes hangulat az afgán lakosság körében. A tavaly szeptemberi, Kunduz tartományban német kezdeményezésre végrehajtott és számos polgári áldozatot követelő NATO-légi csapás nyomán amúgy is magasra csaptak az indulatok Németország, illetve a német kontingens ellen Afganisztánban.

A legújabb események egyben megkérdőjelezik az új afganisztáni német stratégia egyik legfőbb elemének tarthatóságát is. Az ugyanis azt irányozta elő, hogy a német katonáknak az afganisztáni biztonsági erőkkel szorosabban együttműködve kell felvenni a harcot a tálib ellenállókkal szemben, illetve közösen kell segíteniük a lakosságot.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. április 05. 15:44
  „erdekes!! ugy 65 evvel ezelott nem volt olyan hude megdobbenosdi Stalingrad miatt a svaboknal!!!
  pedig ott nem csak ketto pusztult el!!”
 • 2. Szabra 2010. április 05. 09:59
  „1-es Támogatom, ugyanúgy mint a magyarok döntő többsége.”
 • 1. fortuna54 2010. április 04. 11:13
  „Minden külföldi katonát hazarendelni.Rengeteg pénzbe kerül,és mi értelme van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Korea felhagyott az elsüllyedt hadihajó matrózainak felkutatásával

A dél-koreai hadsereg befejezte a víz alatti kutatást a nyolc napja titokzatos robbanás… Tovább olvasom