Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Megbocsátanak az osztrákok a gyorshajtóknak

Veszélyesnek, de megbocsáthatónak tartja a gyorshajtást az osztrákok többsége egy felmérés tanúsága szerint.
Leginkább a lakott területen érvényes sebességkorlátozásokat hagyják figyelmen kívül az osztrák gépjárművezetők.

A jelek szerint a legtöbb autós úgy gondolja, hogy maga is különbséget tud tenni indokolt és indokolatlan korlátozások között. Ez a gondolkodás veszélyes, hiszen így éppen ott nem tartják be a sebességhatárt, ahol a leginkább szükség van rá - figyelmeztet a felmérés készítője, az osztrák Közlekedésbiztonsági Tanács.

A 2008-ban készült tanulmány szerint az óránkénti 30 kilométeres sebességhatárt az autósok 80 százaléka lépi túl, átlagosan 5 km/h-val. Az 50 km/h-s korlátozást a vezetők fele nem tartja be, ehelyett átlagosan 51 km/h-val hajt.

Kevesebb a gyorshajtók aránya ott, ahol az autósok maguk is jobban veszélyben érzik magukat. A lakott területen kívül engedélyezett óránkénti száz kilométeres sebességhatárt például csak húsz százalékuk lépi túl, sőt, átlagosan 89 km/h-val autóznak. Valamivel ennél is nagyobb a fegyelem az autópályán megengedett 130 km/h-s sebességhatárt tekintve, ezt az autósok 19 százaléka szegi meg.

A felmérésben megkérdezetteknek csak a 16 százaléka mondta azt, hogy különösen bosszantja, ha mások a megengedettnél gyorsabban autóznak. Az autósok több mint fele alig vagy egyáltalán nem méltatlankodik a gyorshajtók miatt, legalábbis amíg nem vezetnek agresszívan vagy másokra való tekintet nélkül.

Ausztriában szeptembertől emelkednek a gyorshajtás és az ittas vezetés büntetési tételei. Már augusztus 19-e óta szigorúbban büntetik a tehergépkocsikra, utánfutót vontató személyautókra és autóbuszokra vonatkozó sebességhatárok túllépését, szeptembertől azonban minden gépjárművezetőnek magasabb büntetésekkel kell számolnia.

Csaknem a duplájára emelkedik például a gyorshajtásért kiszabható helyszíni bírság, miután legkevesebb 70 eurót (mintegy 19 ezer forint) kell szeptember elsejétől fizetnie annak, aki személygépkocsival több mint harminc km/h-val túllépi a sebességhatárt. Így más európai uniós tagállamok autósait is könnyebben "utolérik" az osztrák hatóságok, 2008 óta ugyanis a legkevesebb 70 eurós közlekedési bírságok az EU egész területén behajtatók.

Olvasóink írták

 • 2. 13.István 2009. szeptember 02. 11:17
  „Aki vezet az ne legyen türelmetlen a közút az veszélyes üzem a táblákat meg a biztonság érdekében
  helyezik ki. Akinek sok a pénze az hajtson a neki megfelelővel a 30 Km /ó -rás tábla után is és fizesesen!
  Ha gondolkodik menjen 29 Km/ó- val . Tapasztalatom az Ausztriában a kihelyezett táblák után lakott
  terület vagy autópálya az osztrákok nem mennek gyorsabban csak Magyarországon a nem megfelelő
  ellenőrzések miatt! Őszintén ,hány a szabványnak megfelelő sebességmérő eszköz létezik a megyében???
  Jó ha négy(4) a kisebb kapitányságoknak biztosan nincs! De amennyi van annak a nap 24 órájában az utakon kellene lenni, akkor lehetne elérni valamit az visszafogó erő lenne!!!A túlórát meglehetne fizetni birságokból
  nem a lukas zsákba folyna lenne eredmény,nem csak a statisztikában .Az autósoknak, motorosoknak
  össze kéne fogni a nemgyorshajtásban,de azt mostanság nem érjük meg ! Természetesen a biztonságos haladás érdekében lehetne megfelelő tolarencia !Pl . ragyogó napsütés gyér, forgalom lakott területen kívül!”
 • 1. Csetneky 2009. augusztus 31. 16:51
  „A feleslegesen tötymörgő balfácánok sokkal veszélyesebbek a közlekedés biztonságára, mint a gyorshajtók. Ugyanis sokszor az ő szerencslétlenkedésük hajtja bele a veszélyes előzésbe a türelmetlenebb sofőrt. Nekem még soha nem volt bajom olyannal - pedig hosszú évek óta vezetek - aki gyorsabban ment, mint én. Igaz, ők vannak kevesebben.
  Persze, gyorshajtó és gyorshajtó között is van különbség. Aki 40-es táblánál kanyarban 150-nel megy, az nem gyorshajtó, hanem idióta. Gyorshajtónak nevezném, aki mondjuk főúton a megengedett 90 helyett, ha megfelelőek a körülmények, 120-al megy. Na, velük még soha nem volt gondom. Az olyan jóképességűvel, aki viszont ugyanezen úton 70-nel döcög és a folyamatos szembeforgalom miatt nem lehet megelőzni, annál több.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edward Kennedyt Obama búcsuztatta el

"Korunk legnagyobb törvényhozója távozott: Edward Kennedy a Demokrata Párt lelke volt" –… Tovább olvasom