Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Megalakulhat a kisebbségi kormány Hollandiában

Megalakulhat a liberális-kereszténydemokrata kormány Hollandiában, miután a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) parlamenti képviselőcsoportja elfogadta kedden, hogy a kabinet munkájának támogatásában, külső koalíciós partnerként a szélsőjobboldali Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) is részt vegyen.

Miközben a választási győztes, jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nem támasztott különösebb akadályt a PVV bevonása ellen - amely az egyetlen életképes kormányalakítási lehetőségnek ígérkezett -, a CDA megosztottnak mutatkozott a témában. Emiatt először megszakadtak a tárgyalások a Szabadságpárttal, majd egy CDA-képviselő le is mondott parlamernti mandátumáról.

Miután azonban a CDA kongresszusa a múlt hét végén már rábólintott a tervre, várható volt, hogy a frakció is zöld utat ad neki.

A júniusi parlamenti választásokat a VVD nyerte, de a 150 fős alsóházban így is csak 31 képviselői helyet szerzett. A VVD a jelenleg ügyvezetőként kormányzó CDA-val együtt kíván kormányt alakítani, de együtt is csak 52 parlamenti hellyel bírnak. Miután a szociáldemokrata Munkapárt (amely februári szakításukig együtt kormányzott a CDA-val) nem kívánt bekapcsolódni egy olyan szövetségbe, amelynek részesei a kereszténydemokraták is, nem maradt más választás, mint bevonni a PVV-t is az egyeztetésekbe.

Ez utóbbi külön kívánsága volt az uralkodónak is, miután a PVV a választáson jelentősen előrelépett, és 24 képviselői székkel a harmadik legnagyobb erő lett.

A Wilders-párt a megállapodás szerint külső, hallgatólagos támogatást nyújt a kormány munkájához, de abban közvetlenül nem vesz részt.

A pártközi alkudozások során a liberálisok és a kereszténydemokraták számos kérdésben enyhítettek álláspontjukon, hogy Wildersék támogatását megszerezzék. Így például célul tűzték ki, hogy 50 százalékkal csökkentsék az iszlám, illetve nem nyugati országokból érkezők bevándorlását. Ezt egyebek közt úgy akarják elérni, hogy nem csupán beilleszkedési vizsga letételétől tennék függővé a tartózkodási engedély megszerzését, hanem az úgynevezett beilleszkedési tanfolyamot a bevándorlónak saját magának kellene fizetnie, és ha nem vesz részt a kurzuson, az már önmagában is kiutasítási jogalapot jelentene.

Emellett korlátoznák a családegyesítés lehetőségét, valamint betiltanák a muszlim nők arcát elfedő hagyományos ruhadarab, a burka viselését.

A keddi frakciószavazást követően Beatrix királynő várhatóan felkéri a VVD miniszterelnök-jelöltjét, Mark Ruttét, hogy alakítsa meg az új kormányt. Ezt követően még a héten felállhat a kabinet.

Kisebbségi kormány utoljára második világháborút közvetlenül megelőzően irányította Hollandiát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

India 250 harci repülőgépet akar venni Oroszországtól

India óriási fegyverbeszerzési megállapodást szeretne kötni Oroszországgal: 250 vadászrepülőgépet… Tovább olvasom