Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Marokkó - Több ezren tüntettek Rabatban és Casablancában

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban, politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve.

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban, politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve.

A marokkói főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción fejezzék ki a változások iránti igényüket. Incidens egyik nagyvárosban sem történt, az egyenruhás rendőrök csak tisztes távolból figyelték az eseményeket.

Az arab világot megrázó tüntetések során Marokkóban először vonultak utcára elégedetlenkedők. Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására. Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.

A tüntetők "A király uralkodjon, és ne kormányozzon!" vagy éppen "A nép új alkotmányt akar!" feliratot viselő transzparenseket tartottak magasba. A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó fiatalok egybehangzóan azt mondták, hogy nincs kifogásuk a király ellen, de igazságosabb országot és több munkalehetőséget akarnak. Mások a korrupció ellen szóltak, és több szabadságot akarnak.

A tiltakozásokat marokkói fiatalok indították el a Facebook közösségi hálózaton. Február 20. Mozgalom a Változásokért néven csoportot hoztak létre, s békés tüntetésre szólították fel híveiket. Rövid időn belül 19 ezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Marokkó hivatalosan alkotmányos monarchia. A parlamentet választják, de a királynak jogában áll feloszlatni a törvényhozást, elrendelheti a szükségállapotot, övé a végső szó a miniszterelnök és a kormánytagok kinevezésében.

VI. Mohamed király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt komoly reformokat hajtott végre. A kormány intézkedéseket tett az emberi jogok megsértéséinek visszaszorítására, a szegénység enyhítésére és az írástudatlanság felszámolására. A hatóságok többször hangsúlyozták, hogy a tüntetésekre szólító felhívások és maguk a demonstrációk is a politikai nyitottságot mutatják.

Szalaheddin Mezuar pénzügyminiszter pozitívnak minősítette, hogy a fiatalok a Facebookon kifejezhetik gondolataikat és érzelmeiket, de óva intett a tüntetésektől. "Bármiféle kisiklás... azzal fenyeget, hogy néhány hét alatt elveszítjük mindazt, amit egy évtized alatt felépítettünk" - mondta a miniszter szombaton.Olvasóink írták

  • 1. bonitatwo 2011. február 20. 17:29
    „Veres kormany elleni lazadasok tortek ki az arab orszagok teruletein.
    meir meg mar biztos amerika vedelme alatt figyeli az esemenyeket, mert nagyon elcsendesult. Igaz is! A kutya amelyik leghangosabban ugat, az nem harap!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadékba zuhant egy autóbusz

Szakadékba zuhant egy autóbusz szombaton Kolumbia középső részén. A baleset következtében tíz ember… Tovább olvasom