Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Március 15. - Megemlékezések Kárpátalján

Kárpátalja magyarsága rendezvények sorozatával emlékezett meg hétfőn az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójáról.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ezúttal Beregszászon tartotta központi rendezvényét. A Petőfi-emlékműnél összegyűlt több ezres tömeg előtt Veres János kormánybiztos, MSZP-s országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, aki a többi között hangsúlyozta, hogy a magyar kormány, Magyarország az utóbbi időszakban a határon túli magyarokkal kiegyensúlyozott, építő jellegű kapcsolatot tartott.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar kormányzat akkor is szót emelt a kárpátaljai magyarság érdekében, amikor ez konfliktusokat okozott Ukrajna kormányával, és vállalta a folyamatos vitát az ukrajnai magyarokra nézve kedvezőtlen döntések kapcsán. A szónok reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai elnökválasztás után a kárpátaljai magyarság számára jobb feltételek teremtődnek az elkövetkező időszakban az anyanyelv megőrzéséhez, az anyanyelvű oktatáshoz és egyetemi felvételizéshez.

Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere beszédében kiemelte: a kárpátaljai magyarságot igencsak próbára tették az utóbbi két-három évben a Julija Timosenko vezette kormánynak a közösség létét, megmaradásának feltételeit alapjaiban támadó intézkedései, amelyek az anyanyelvhasználatot és az oktatást vették célba. Most azonban minden esély megvan arra, hogy az ukrajnai elnökválasztás és hatalomváltás után pozitív irányú változások következnek be a kárpátaljai magyarság életében, amihez hozzájárult a közösség tagjainak többsége is, amikor voksaival a kisebbségbarát Viktor Janukovicsot támogatta – tette hozzá.

Gajdos nagyszerű március 15-i ajándéknak nevezte, hogy Kijevben létrejött az ukrán nacionalisták nélküli parlamenti többség és kormány. Most megnyílt az út afelé, hogy megvalósuljanak annak a választási megállapodásnak a feltételei, amelyet az UMDSZ kötött Janukoviccsal.

Szerinte reális esélye van annak, hogy az új ukrán kormány oktatási minisztere az elkövetkező hetekben helyrehozza mindazt, amit nacionalista elődje a nemzetiségek esetében elrontott. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungváron, a város központi parkjában található Petőfi-szobornál tartotta központi rendezvényét, amelynek ünnepi szónoka, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, párhuzamot vonva az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc és az ukrajnai magyarság jelenlegi helyzete között, a 162 évvel ezelőttihez hasonló összefogásra, a nemzetükkel való sorsközösség vállalására szólította a kárpátaljai magyarokat.

Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság határmezsgyéhez érkezett, a megmaradásért folytatott küzdelme csak akkor lehet eredményes, ha tagjai közül elegen vállalják gyermekeik magyar iskolába íratását vagy választásokkor a magyar pártra való szavazást. Teljes súlyú érdekképviselete csak akkor lehet a kárpátaljai magyarságnak, ha a szavazatait nem ukrán pártokra, hanem az érdekeiért kiálló magyar szervezetre adja - emlékeztetett a KMKSZ vezetője.

Mindkét helyszínen felolvasták Bajnai Gordon miniszterelnök határon túli magyaroknak címzett levelét, és az ünnepségek záróakkordjaként a magyar szervezetek mellett Bársony András kijevi magyar nagykövet, a kárpátaljai magyar külképviseletek, a történelmi egyházak és a megyei, valamint járási állami szervek képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.

Olvasóink írták

  • 2. elihu 2010. március 17. 13:02
    „A Jobbik egy magyarországi párt. Látogatásának diplomáciai jelentősége 0 lett volna, akkor meg minek ment volna egy másik országba? Nincs semmi ejnye-bejnye. Csak provokációt akarsz. A kommented is az. <moderálva>”
  • 1. akinemfél 2010. március 16. 00:02
    „Nem kuldott ki egyetlen vezetot sem a Jobbik az ottani megemlékezésekre ? Ejnye-bejnye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétacsapás érte a legnagyobb afganisztáni támaszpontot

Rakétacsapás érte hétfőn a legnagyobb afganisztáni katonai támaszpontot, és egy ember halálát okozta… Tovább olvasom