Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Magyar rendszámbiznisz Szlovákiában

Szlovákia - A magyar adórendszer megkerülését segítő szolgáltatásokat nyújtanak magyarországi cégeknek a szlovákiai magyar egyetemhez közel álló Pro Selye Univerzitas alap révkomáromi épületében. A Miniszterelnöki Hivatal tájékozódik az ügyben.
A szolgáltatást biztosító kft. tulajdonosa egyben az ingatlant kezelő alapítvány ügyvezetője is, az alapítvány pedig sokáig kapott támogatást a magyar államtól - írja szombati számában a pozsonyi Új Szó.

Szabó Zoltán, az alapítvány ügyvezetője az Új Szó információi szerint a kollégiumban bérel irodákat Ganador Kft.-je számára, amely magyarországi vállalkozások szlovákiai cégbejegyzéseivel is foglalkozik, valamint magyar vállalkozóknak segít szlovákiai rendszámot szerezni. "Ez utóbbinak köszönhetően a vállalkozók több százezer forinttal rövidíthetik meg a magyar államkasszát, amelyből viszont a Szabó által éveken keresztül irányított alapítvány sokmilliós támogatásokat kapott" - hangsúlyozza a szlovákiai magyar napilap.

Az Új Szó világossá teszi az épülettel kapcsolatos jogviszonyokat is: a révkomáromi Duna-rakparton álló Danubius kollégium évekig a Selye János Egyetemért Alapítvány tulajdonában volt, hivatalosan viszont már a Pro Selye Univerzitas nonprofit alapé. Amíg a Selye János Egyetemért Alapítvány a közeljövőben meg nem szűnik, az ingatlant is kezeli. Az ügyben érintett személyek érdemben nem nyilatkoztak az Új Szónak. A napilap munkatársa viszont magyarországi vállalkozóként kért tanácsot a Ganador munkatársaitól, akik nem utasították el: azt felelték, a vállalat valóban foglalkozik szlovák rendszámok intézésével.

A MEH tájékozódik

A Miniszterelnöki Hivatal tájékozódik azzal a Szlovákiában megjelent sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint a révkomáromi Selye Alapítvány vezetőjének magánvállalkozása - a magyarországi adórendszert megkerülő szolgáltatás keretében - magyarországi vállalkozóknak intéz szlovák gépkocsi rendszámokat - közölte a szombati hírrel kapcsolatban a kormányszóvivő. "A Miniszterelnöki Hivatal tájékozódni fog és arra kéri az alapítványt, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az esetleges további lépésekről ennek fényében lehet dönteni" - közölte az MTI érdeklődésére Daróczi Dávid.

Az Új Szó szombati száma szalagcímében azt írta, "A magyar államtól kapnak támogatást, mégis annak költségvetését segítenek megrövidíteni", majd több írásban ismerteti és "etikátlan ügyletnek" minősíti, hogy a szlovákiai magyar vállalkozó, Szabó Zoltán, a Selye János Egyetemért Alapítvány ügyvezetője, a Ganador Kft. tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje által vezetett alapítvány nevéhez olyan ügyletek kötődnek, amelyek révén "több millió koronával segítettek megrövidíteni a magyar költségvetést, miközben bevételeik nagy része magyar közpénzekből származott".

A Ganador Kft. magyarországi vállalkozások szlovákiai cégbejegyzését segíti, ami a 19 százalékos, egykulcsos szlovákiai adórendszer előnyei miatt igencsak szapora jelenség - írja a lap írja, "ezen kívül magyar vállalkozóknak segít szlovákiai rendszámot szerezni", s ezáltal a magyarországi vállalkozók (egyenként) "több százezer forinttal rövidíthetik meg" a magyar államkasszát.

Az Új Szó emlékeztet: a Selye János Egyetemért Alapítványt 2001-ben azért hozták létre, hogy magyarországi egyetemek kihelyezett révkomáromi képzéséit intézze. A lap megjegyzi, hogy magyarországi becslések szerint Magyarországon tízezer Szlovákiában bejegyzett gépjármű közlekedik.

MTI.hu

Olvasóink írták

 • 14. SAmu 2008. október 02. 19:14
  „A kormány hibája, hogy ilyen létezhet!
  Javaslom, Szabó Z. urat még sok-sok kitüntetésre, a ténykedése során felmerült adóhiányt meg majd mi: birkák kipótoljuk”
 • 13. Rozi Néni 2008. augusztus 17. 17:00
  „Nos, amikor a kis- vagy magánvállalkozó csinálja, akkor "törvényellenes" amikor a nagy cégek csinálják, akkor "üzleti zsenik". Annak idején a MHRT is lízingelt Libériai lobogóju hajókat "gazdasági" okokból, mert olcsóbb volt magyar személyzettel máshol bejegyzett hajót üzemelteni, mint ami itthon volt bejegyezve és nem csak ők voltak az egyetlenek akkor sem, most sem. Az állam, az APEH, MEH, mindenki csak az egyszeri emberről akarjy lehúzni az összes bőrt. Először nekik kellene teljesen legális módon élni és példát mutatni, utána elvárni mindenki mástól. Ez is csak a M.O.-n több évtizede meglevő "árnyék-gazdaság" eredménye. A világ más részein mint "offshore" bejegyzések most még Szlovákiára terjednek és ez van jobban szem előtt, de amikor majd nyugatabbra kerülnek és mint Magyar Leányvállalat jelennek meg, akkor mindenki tapsikolni fog, hogy jön a külföldi tőke!”
 • 12. Llil 2008. augusztus 17. 11:25
  „Sajnos sokan gondolkodnak baligászi módon. Adót fizetni nuku, családi pótlékot viszont alanyi jogon elvárja, ha éppen családos....
  Magyarországon 5-10 éven belül nagy gondok lesznek. Az adózók száma csökken, a segélyes és nyugdíjas szám emelkedik.”
 • 11. győri nagyi 2008. augusztus 17. 09:09
  „Ha az autóval kapcsolatos kedvezményeket Szlovákiában veszik igénybe, akkor oda is járassák a gyerekeiket iskolába, ott menjenek orvoshoz stb., stb.... Azt mondják, hogy az állam terhére ügyeskednek - hát NEM! Mindannyiunk, minden magyar állampolgár terhére ügyeskednek ezek a drága emberek.”
 • 10. Stewe 2008. augusztus 17. 04:20
  „Talán nem kellene az autófenntartás költségeit (is) a fellegekig vinnie a tisztelt magyar államnak, az autósokról így is lehuzták már a 8. bőrt is. Amit jogilag meg lehet tenni EU tag polgáraként, tegyük is. Teljesen logikus, hogy mindenki ott spórol ahol tud.”
 • 9. Lakatos Attila 2008. augusztus 17. 00:40
  „Sajna, de miracle-nek van igaza!
  Karcsi, az "ejrópaunió"-val kapcsolatban (én csak utópiaiuniónak hívom, tekintettel, hogy soha sem akar majd nekünk jót) Neked van igazad. Tisztelt Baligász Te pedig vidd a pénzed a labancnak ettől sokkal különb vagy ( csak...nem )!
  Mindenkinek szép napot!”
 • 8. Baligász 2008. augusztus 16. 22:31
  „A dolog végtelenül egyszerű. Ha valakinek van egy EU tagországbsn vállalkozása, amely ott fizet adót, akkor az teljes joggal tarthat ott fenn kocsit is. Az elmúlt hat év rengeteg vállalkozást elűzött innen, többek között engem is. Én Ausztriába vittem a céget, mert azért mégse a tótnak fizessek...
  S a vállalkozás nevén lévő osztrák rendszámú autóval járok, noha ,,életvitelszerűen" Győrben élek. De Magyarországon semmiféle adót vagy közterhet nem fizetek. Ennyi. És ehhez jogom van akkor is, ha nincs EU. Mert attól még vállalkozhatom más országban és élhetek itt.”
 • 7. miracle 2008. augusztus 16. 21:31
  „Ihász Károly, PrettyWoman
  Tévedésben vagytok:
  az életvitelszerűen Magyarországon élő tulajdonosok más uniós tagállamban forgalomba helyezett és annak rendszámával ellátott járművet tartósan a Magyar Köztársaság területén nem használhatnak.
  Tehát, mivel nem Szlovákiában élnek, csalnak. Tehát adócsalás és a törvények egyáltalán nem teszik lehetővé.
  Így jár, aki féligazságok alapján osztja az észt.”
 • 6. Real 2008. augusztus 16. 20:45
  „Jó lenne, ha Magyarországon az emberek sokkal-sokkal beszélnének nyelveket, ugyanis a német és osztrák sajtóorgánumok híreiből sugárzik, hogy az EU eléggé repedezik és talán (reméljük) belátható időn belül szét is esik, ugyanis itt (Európában) a kultúrális, geopolitikai stb. okokból nem működik és nem is fog működni az az "olvasztótégely" effektus, mit az USA-ban!”
 • 5. Ihász Károly 2008. augusztus 16. 19:30
  „Magyarország ejrópaunióba jól benne van,szlovákia szintén!A törvények lehetővé teszik hogy magyarok szlovák rendszámú kocsikkal járjanak!Én például NEM-el szavaztam az unióra,és önök?”
 • 4. Oscar 2008. augusztus 16. 19:06
  „Győrben lakom és rengeteg DS -Kn es kocsit látok nap mint nap ..ameddig ezek csak turisták ill szlovák állampolgárok addig nincs gond DE amikor egy MAGYAR a magyar autójára rárakja azt a szemét rendszámtáblát az már sok. Én magyarnak érzem magam és leköpném a kocsim ha ilyen lenne rajta.
  Lehet hogy olcsóbb egy másik állam táblájával mászkálni de magyarok vagyunk és jó lenne ha a címer díszelegne ott és nem más.
  Remélem az összes ilyen rendszámos autós elkapják illetve felelőségre vonják. Lehet hogy csalnak lopnak az országházban de kötelességünk támogatni a hazánkat
  A másik pedig ha nem egy Q7 es audit szemeltek ki új autónak akkor pedig nincs probléma a magyar rendszámmal.
  Aki ezek után köpködne az gondoljon bele hogy a száját hányszor hagyta már el a száját sértő megjegyzés északi szomszédunkról ...”
 • 3. PrettyWoman 2008. augusztus 16. 18:49
  „Az hogy valaki megkerül egy befizetési kötelezettséget, nem adócsalás. Eddig csak negatív hatását éreztük az EU-nak. Most végre lenne pozitív hozadéka is, akkor meg hőzöngés van. Mert a birkáknak is kezd megjönni az eszük. Meg kellene teremteni a korrekt adózási, járulék- és illetékfizetési kötelezettségeket Mo-n, és akkor a magyar ide fizetne, nem Szlovákiába. Meg a cégeket is itt alapítanák, nem odaát. Csak próbálnak boldogulni. De hát a politikusoknak mindig nagyon fáj, ha nem tudnak még eggyel több rókabőrt lehúzni. Azért akartunk EU-s ország lenni, hogy eltűnjenek a határok. Annak előnye is van, és ez szúrja az ingyenélő vezetőink szemét.”
 • 2. miracle 2008. augusztus 16. 18:48
  „Szerinted.
  Arra válaszolj, hogy a milliós terepjárok miért roki kártyával parkolnak, a gazdag vállalkozások miért csalnak adót stb. Megélhetési bűnözés? Na ugye. A magyar akkor is csal, ha jól megy neki. Nem lehet mindent az adókra, meg a politikusokra kenni (természetesen őket sem kell félteni). De addig sem lesz rend, amíg ez a norma.”
 • 1. AUTÓS 2008. augusztus 16. 17:27
  „Amig a megélhetési politikusok hivatalosan lopnak,csalnak addig a magyar ember is keresi a kis kaput,ez evidens.Tán csak nem fáj
  a politikusoknak hogy az átlag polgárnak is van esze?
  EZ igy lesz amig nem élűnk jóóóóóóóóóóll.akár tetszik,akár nem.
  TŐBB TUCAT ADÓT FIZETŰNK A NAGY SEMMIÉRT,ÉS NEM LÁTJUK HOGY AZ ORSZÁG, AZ EMBEREK JÓL ÉLNÉNEK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres összecsapások Srí Lankán

Srí Lanka - 22 tamil lázadót öltek meg az elmúlt egy napban a srí lankai kormánycsapatok - adta… Tovább olvasom