Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -3°C | 4°C Még több cikk.

Liszt-év - Megkezdődött a burgenlandi rendezvénysorozat

Ünnepi műsorral, az osztrák köztársasági elnök részvételével nyitották meg a burgenlandi Liszt Ferenc emlékév rendezvénysorozatát csütörtökön a zeneszerző szülőfalujában, az ausztriai Doborjánban (Raiding).

Akárcsak Magyarországon, az osztrák tartományban is egész éves programsorozat keretében emlékeznek meg a zeneszerző, zongoravirtuóz születésének 200. évfordulójáról.

Az osztrák emlékévet Heinz Fischer köztársasági elnök nyitotta meg a Liszt szülőháza mellett álló modern koncertteremben. Az ünnepi beszédek mellett Liszt-szerzemények is elhangzottak, a Magyar rapszódiák és a zeneszerző csárdásai közül. "Hogy Franz Liszt, avagy Liszt Ferenc osztrák volt-e vagy magyar, vagy mégis osztrák?" - tette fel a kérdést az államfő arra utalva, hogy mindkét nemzet a magáénak érzi a művészt. Mint kifejtette, Liszt élete és munkássága mindenekelőtt arra példa, hogy egy művészt "nemzetek felettinek" is lehet tekinteni. Az államfő kiemelte azt is, hogy Liszt Ferenc nemcsak kiváló zeneszerző, zongoraművész és karmester volt, hanem a modern kor egyik előfutára. Burgenland 200 koncerttel, kiállítással, illetve zeneelméleti előadásokkal emlékezik meg "a raidingi zseniről".

A zenei óriás saját korában aratott hatalmas sikerére utal a burgenlandi jubileumi rendezvények mottója - "Liszt Ferenc, született szupersztár" - is. Az emlékév elnevezése, a Lisztomania 2011 ugyancsak erre hívja fel a figyelmet. A szó nem mai eredetű, Liszt kortársa, Heinrich Heine írta le így Liszt 1841-21-es németországi fellépéseinek fogadtatását. Liszt Ferenc koncertjei szerte Európában szenzációnak számítottak, ő maga a nők rajongásának tárgya volt. Ő volt az első, aki zongoristaként egyedül töltött meg fellépésére egy koncerttermet és ő vezette be a zongoraest fogalmát is - hangsúlyozzák a szervezők. A zenei programok sorába tartozik a Raidingi Liszt Fesztivál, a lékai (Lockenhaus) orgonaestek, és Liszt előtt tiszteleg a hagyományos lékai kamarazenei fesztivál is. Az évfordulót kiállítások is kísérik. A Liszt szülőházában berendezett múzeumban az egykori "csodagyerek" gyermekéveit idézik fel, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban a magával ragadó fellépések és európai koncertek időszakát dolgozzák fel, a kismartoni Haydn-házban Joseph Haydn és Liszt udvari zenekarvezetői tevékenységét állítják egymás mellé.

Liszt Év 2011: Mire számíthatunk Sopronban? >>

A csütörtöki doborjáni ünnepségen beszédet mondott mások mellett Nike Wagner, a Weimari Művészeti Fesztivál igazgatója, Liszt Ferenc és Richard Wagner leszármazottja is. Jelen voltak a tartomány politikai és egyházi elöljárói, a burgenlandi származású Norbert Darabos védelmi miniszter, Peter Nemeth kismartoni (Eisenstadt) magyar konzul és képviseltette magát a bécsi magyar nagykövetség is. A magyarországi Liszt-emlékév rendezvényei szombaton a budapesti Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével vette kezdetét, Schmitt Pál államfő jelenlétében.

A bicentenáriumon nemzetközi hírű magyar muzsikusok szerepelnek 2011-ben Európa hangversenytermeiben.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 28. 07:06
    „Hisz a sajtó már beharangozta ,hogy emelkedik a "lisz" ára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában

Hivatalos munkalátogatást tesz pénteken Pozsonyban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor személyében… Tovább olvasom