Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Liszt-év - Liszt Ferenc a főszereplő Bayreuthban is

Liszt Ferenc idén "főszereplő" Bayreuthban is. A bajor városban, az egyik legtekintélyesebb zenei fesztiválnak, a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak a helyszínén egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek a világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben megszakításokkal többször járt a felső-frankföldi Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték. Egyik legjobb barátja az ugyancsak világhírű Richard Wagner volt.

A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedtek meg, és szoros barátságuk Liszt életének végéig tartott. Második lánya, az 1837-ben született Cosima pedig Wagnerhez ment feleségül. "Rendkívül megtisztelő feladat Liszt Ferencet Bayreuthban ünnepelni" - nyilatkozta az eseménysorozat kapcsán a város zenei és színházi kulturális biztosa. Nicolaus Richter egy interjúban úgy vélte: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra is aligha került volna sor.

Mindezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert, és művészileg is támogatta őt. Így például 1850-ben Weimarban, ahol ő vezényelte Wagner Lohengrinjének ősbemutatóját. Richter elmondta azt is, hogy Bayreuth a Lisztről való ünnepi évfordulós megemlékezések tervezésében szorosan együttműködik Weimarral, Budapesttel, továbbá a mai Burgenlandban található Raiding - az egykori Doborján - városával.

Liszt ugyanis az akkori Magyar Királysághoz tartozó Doborjánban született 1811. október 22-én. 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karnagya volt, a türingiai városban épp a napokban nyitották meg újra a nagyközönség előtt a zeneszerző korábbi nyári rezidenciáját, amely ma múzeumként működik.

A tervezett bayreuthi Liszt-megemlékezések külön érdekessége, hogy a tervek szerint azok keretében a nyár folyamán fellép a Tel Aviv-i kamarazenekar. Mindez értesülések szerint Liszt emlékének köszönhető, Richard Wagnert ugyanis antiszemita nézetei miatt Izraelben mostanáig bojkottálták, operáit soha nem vitték színre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavinaomlás Tibetben, közel tíz embert még keresnek

Lavina sodort el legkevesebb tíz embert és vágott el a külvilágtól közel 140-et Tibetben három… Tovább olvasom