Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Líbiában heves harcok zajlottak a felkelők és a kormányerők között

Heves harcok dúltak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és az ellenzéki fegyveresek között szerda este a nyugat-líbiai az-Závija városában egy kormányforrás szerint, míg a felkelők arról számoltak be, hogy visszafoglalták a városközpontot.
Músza Ibrahim kormányszóvivő kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzése alá vonta a Tripolitól mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő települést, de vannak még ellenállási gócpontok. A szóvivő azt állította, hogy (a helyi lakosok) órák óta ünnepelnek az-Závijában. A líbiai állami televízió szerda este pedig egy Kadhafit támogató megmozdulásról sugárzott felvételeket, azt állítva, hogy a képsorokat az-Závijában rögzítették.

A líbiai hatóságok már egy hete bizonygatják, hogy leverték a Kadhafi távozását követelő felkelőket a városban. Egy ellenzéki fegyveres ezzel szemben telefonon azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy a felkelők este visszafoglalták az-Závija központját a kormányerőktől. A város szerdán a jelek szerint kétszer is gazdát cserélt - jegyezte meg a Reuters.

Egy orvos a nap folyamán közölte, hogy sok holttest hever az-Závija utcáin. A halottak számát legalább negyvenre tette; az áldozatok között öregek, nők és gyermekek is vannak.

Az-Závija volt az a pont, ahol a felkelők a legközelebb jutottak a fővároshoz a húsz napja kitört Kadhafi-ellenes lázadás során, és a település hosszú időn át kitartott a visszafoglalására tett erőfeszítésekkel szemben.

A kelet-líbiai Bengáziban - a Kadhafi-ellenes mozgalom fellegvárában - orvosok közölték, hogy a keleti országrészben a lázadás február közepi kitörése óta összesen legalább 400 halálos és kétezer sebesült áldozatot követeltek az összecsapások.

Az Emberi Jogok Líbiai Ligája nevű szervezet március 2-án hatezer halálos áldozatról számolt be, megjegyezve, hogy egyedül Bengáziban kétezren lelték halálukat a harcokban. Helyi orvosi források azonban túlzónak minősítették ezeket az adatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködésre szólították fel Iránt a nagyhatalmak

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre szólították fel Iránt a… Tovább olvasom