Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Líbia partjainál elsüllyedt egy hajó 600 menekülttel a fedélzetén

Líbia partjainál elsüllyedt egy hajó 600, az észak-afrikai országból menekülő bevándorlóval a fedélzetén - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szemtanúkra hivatkozva.
Laura Boldrini szóvivő elmondta, hogy most próbálják leellenőrizni a hírt, és hogy mi történt az utasokkal, amikor a hajó még pénteken kettétört a tengeren. Olasz források szerint több tucatnyi holttestet emeltek ki már a tengerből, de több száz utas sorsáról egyelőre semmi hír sincs.
A szemtanúk egy másik járművön utaztak valamivel később, és holttesteket láttak úszni a vízen.
Boldrini mintegy 800-ra teszi az észak-afrikai partoknál az egymást követő hajótörésekben elpusztultak számát március vége óta. A halálesetek és eltűnések szaporodása összefüggésben van azzal, hogy az embercsempészek egyre nagyobb járműveket használnak, de ezek irányításához már nem értenek eléggé.
Az UNHCR két, 320 és 360 vándort szállító, eltűnt hajóról is értesítette az olasz parti őrséget a rokonok bejelentései alapján, de semmi információt nem kaptak válaszul. Javítani kell az információáramláson a parti őrség, a hadihajók és a kereskedelmi hajók között - hangsúlyozta Laura Boldrini.
A menekültügyi főbiztosságnak fudomása van olyan esetekről is, amelyekben a hajókról látják a csónakokat, de nem segítenek rajtuk. "A mentésnek automatikusnak kell lennie, nem szabad várni a hajótörésig vagy a motor elromlásáig" - jelentette ki az UNHCR szóvivője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbosszulnák bin Laden halálát a szomáliai iszlamisták

Az as-Sabaab szomáliai iszlamista csoport megbosszulná Oszama bin Ladennek, az al-Kaida… Tovább olvasom