Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Líbia: az ENSZ-nél betelt a pohár, légicsapás készül

Kizárt, hogy az irakihoz vagy afganisztánihoz hasonló átfogó nemzetközi hadművelet induljon Líbia ellen, nyugati szárazföldi haderő biztosan nem fog az észak-afrikai ország területére lépni - mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő pénteken az MTI-nek.
23:20 - Tripoli szerint nem sértették meg a tűzszünetet, az ellenzék Beng

kod: békekötés/JOGI/BELP/VEGY/PRES/KATO fk: ld: Tripoli, Bengázi, 2011. március 18., péntek (MTI/Reuters/AFP) - A líbiai kormány péntek este azt állította, hogy a kormányerők nem sértették meg a napközben bejelentett tűzszünetet és nem akarnak bevonulni a felkelők kezén lévő Bengáziba, a lázadók viszont ez utóbbi megvédésére szólították fel fegyvereseiket.

Háled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes Tripoliban újságíróknak nyilatkozva, a kormányerők Miszrátában és egyéb városok körzetében állítólag folytatódó műveleteivel kapcsolatban kijelentette: a tűzszünet bejelentése óta nem folytattak semmilyen ágyúzást, bombázást. A miniszterhelyettes úgy vélte, a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők Bengázi körüli jelenléte nem sérti a péntek délután bejelentett tűzszünetet. "A hadsereg líbiai városokban való jelenlétét fontosnak gondoljuk az állampolgárok biztonsága szempontjából. Ez nem jelenti a tűzszünet megsértését" - mondta.

"A tűzszünet azt jelenti, hogy nem lehet katonai műveleteket végezni, sem kicsit, sem nagyot. Más kérdés, hogy fegyveres erők állomásoznak Bengázin kívül, és nem áll szándékukban bevonulni a városba" - hangoztatta Kaim. A kormányellenes lázadók vezérkara viszont péntek este rádióüzenetben arra szólította fel a fegyveres felkelőket, hogy vonuljanak a Bengázitól mintegy 50 kilométerre délre fekvő Malgrun településhez, hogy megállítsák a Kadhafi-hű erőket és elvágják utukat Bengázi felé. Az AFP francia hírügynökség tudósítója látta, amint a felhívást követően gépkocsik tucatjain fiatal fegyveresek százai indultak el Malgrun irányába, egy teherautón pedig rakétavetőket szállítottak.
22:00 - Erős robbanás és légvédelmi fegyvere döreje hallatszott Bengáziban

Erőteljes robbanás és légvédelmi fegyverekből leadott lövések hallatszottak péntek este a kormányellenes lázadók kezén lévő Bengázinál - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói.

A robbanás oka egyelőre nem ismert.

Bengázi a Moammer Kadhafi líbiai vezető több mint négy évtizedes uralma ellen kirobbant líbiai fegyveres lázadás központja.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot.

A líbiai kormány pénteken azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását.


18:45 - Biztonságpolitikai szakértő: nem lesz iraki vagy afganisztáni jellegű beavatkozás

Kizárt, hogy az irakihoz vagy afganisztánihoz hasonló átfogó nemzetközi hadművelet induljon Líbia ellen, nyugati szárazföldi haderő biztosan nem fog az észak-afrikai ország területére lépni - mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő pénteken az MTI-nek.

A Líbia elleni háború több szempontból is kizárt. Gigantikus területű (1,7 millió négyzetkilométer) országról van szó, egy ilyen akció katonailag kivihetetlen lenne a Nyugat számára. Ennél fontosabb, hogy nincs meg a nemzetközi politikai akarat, az ehhez szükséges újabb BT-határozatot az oroszok és a kínaiak már megvétóznák - foglalt állást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutató Intézet (SVKI) vezetője.

A szakértő rámutatott: a Nyugat egyértelműen Moammer Kadhafi vezető bukását akarja, de a líbiai nép helyett nem fogja megdönteni a jelenlegi rendszert. A nemzetközi közösség nem is támogathatja fegyveres erővel a polgárháborús feleket - hangsúlyozta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök este szavazta meg a Líbia feletti repüléstilalmi övezetről, és a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedésekről szóló határozatot.

A biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenszavazat nélkül elfogadott BT-határozatnak erős politikai üzenete van. Nagy a jelentősége annak, hogy a határozatot - ha nem szavazott is igennel, hanem tartózkodott - Oroszország mellett Kína is tudomásul vette. Peking a döntés előtt valószínűleg konzultált az arab államokkal; a repüléstilalmi övezet bevezetését a nemzetközi közvélemény egésze támogatja.

Tálas Péter szerint a mostani nemzetközi fellépés úgy is végződhet, hogy a repüléstilalmi övezet ellenére Kadhafi erői leverik a felkelést. Ez esetben hosszú elszigeteltség várna Líbiára, a kiközösített rezsim napjai meg lennének számlálva. Ennek időtartamát nem lehet megjósolni, és a Nyugat megkísérelhetné a szankciók szigorítását, de erre nem sok eszköze van. A másik, kedvező kimenetel az lehet, hogy sikerül "életet lehelni" a felkelésbe, mozgósíthatók lesznek az ellenzéki erők, és megdöntik Kadhafi hatalmát - mondta biztonságpolitikai szakértő.

Az SVKI vezetője úgy látja, Kadhafi felveheti a kesztyűt a Nyugattal és harcba szállhat a repüléstilalmat kikényszerítő erőkkel, de ez esetben biztosan elbukik. Másik lehetőségként tárgyalásokat kezdhet a felkelőkkel, erre azonban kicsi az esély. A biztonságpolitikai szakértő arra is rámutatott, hogy még sok minden történhet Líbiában, az is előfordulhat, hogy a fegyveres erők egy része a lázadók mellé áll. Az szerinte nehezen elképzelhető, hogy az emberiesség elleni bűncselekmények miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság elé idézett Kadhafi békében élje le hátralévő napjait.

Jemenben is súlyosbodik a helyzet >>16:20 - Clinton: Kadhafinak fel kell hagynia az erőszakkal

Az amerikai kormány hallott a Líbia által bejelentett tűzszünetről, de nem hatják meg a szavak, mert azokat gyakorlati lépéseknek kell követniük - jelentette ki pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton hangsúlyozta, hogy a líbiai kormányerőknek fel kell hagyniuk az erőszakkal és fizikailag, jelentős távolságra vissza kell vonulniuk. A külügyminiszter szerint Líbiában mindenfajta rendezésnek magában kell foglalnia Moammer Kadhafi ezredes távozását a hatalomból.16:00 - A magyar kormány üdvözli az ENSZ BT határozatát

A magyar kormány üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbia ügyében elfogadott csütörtöki határozatát, amely lehetővé teszi a békés lakossággal szembeni agresszió megállítását - közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A magyar kormány továbbra is a civil lakosság élet- és vagyonbiztonságát tekinti elsődlegesnek - olvasható a tárca közleményében.

A nyilatkozat szerint a kormány felszólítja Kadhafi ezredest - akit alapvető felelősség terhel az erőszakhullám elindításáért -, hogy "parancsoljon megálljt csapatainak és távozzon a politikai életből". A magyar kormány szerint a líbiaiaknak is meg kell adni azt a jogot, hogy az ország békés párbeszéd keretében döntsön jövőjéről.

"Kedvezően értékeljük, hogy a nemzetközi közösség a határozat kidolgozásakor támaszkodhatott az arab világ támogatására" - foglalt állást a tárca, hozzátéve, Budapest szorgalmazza, hogy a szükséges lépéseket koordinált módon tegyék meg az érintett nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az ENSZ és az Európai Unió, valamint a NATO és az Arab Liga bevonásával.

A Külügyminisztérium világossá tette: a magyar kormány kész minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni a nemzetközi közösség fellépését a béke és biztonság helyreállításáért.

Az ENSZ BT csütörtök este szavazta meg a Líbia feletti repüléstilalmi övezet megteremtéséről, és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot.

Martonyi János külügyminiszter egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, amelyet a Líbia elleni műveletben "fel lehetne vagy akarnánk használni".15:50 - Egyiptom felfüggesztette líbiai légi járatait

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban Egyiptom felfüggesztette a Líbiába irányuló összes repülőjáratát - jelentette be az egyiptomi polgári légiközlekedési hatóság vezetője pénteken.

A Biztonsági Tanács csütörtökön szavazta meg a Líbia feletti repülési tilalom megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot.

A határozat elfogadása után Egyiptomban azonnal törölték a Líbia és Egyiptom között közlekedő járatokat, valamint alternatív útvonalakat dolgoztak ki a korábban a líbiai légtéren is áthaladó járatok számára.

A líbiai kormány pénteken közölte, hogy a BT-határozatnak eleget téve, azonnali hatállyal leállítja katonai műveleteit.15:30 - Franciaország megelőző légicsapásokat készít elő

Az ENSZ Biztonsági  Tanácsa által elfogadott határozat elkészítésében kulcsszerepet  játszott Franciaország - a Líbia feletti légtérzár megteremtését  követően - Moammer Kadhafi líbiai vezető katonai támaszpontjaira  tervez megelőző légicsapásokat mérni - értesült pénteken a France 2  közszolgálati televízió híradója.  

A beszámoló szerint három célpont ellen várható légicsapás:  Kadhafi szülővárosa, Szirt katonai repülőtere ellen, amely  Tripolitól 500 kilométerre keletre található, a dél-líbiai Sebha  katonai repülőtere ellen a csádi határ közelében, valamint a Bab  al-Azizia támaszpont ellen, amely Kadhafi parancsnoki központja  Tripoliban. 
       
A francia Rafale és Mirage bombázók a Tripolitól 1400  kilométerre található dél-franciaországi Istre-ből és/vagy a líbiai  fővárostól ezer kilométerre található dél-korzikai Solenzarából  szállhatnak majd fel. Hozzájuk az olaszországi Szicília szigetéről,  Sigonellából csatlakozhatnak majd a brit, a katari és a Egyesült  Arab Emírségekből érkező erők - hangsúlyozta a France 2.   

Franciaország egyik legnagyobb hadihajója, a Charles de Gaulle  repülőgép-hordozó sajtóértesülések szerint a délután folyamán indul  el a dél-franciaországi Toulon kikötőjéből, fedélzetén mintegy  kétezer tengerésszel és húsz repülőgéppel.   

A France Info hírrádió szerint a Forbin francia fregatt már  Líbia partjainál cirkál. A francia haditengerészet legnagyobb  teljesítményű légvédelmi fregattjának radarja 400 kilométeres  körzetben minden mozgást érzékel. Fedélzetén 32 darab Aster-30  légvédelmi rakéta és 16 darab rövid hatótávolságú Aster-15 rakéta is  található, amelyek több száz kilométerre lévő célpontokat is képesek  megsemmisíteni.   

A rádió azt közölte, hogy a líbiai légtérzárat az AWACS  (Airborne Warning and Control) repülőgépek segítségével az Egyesült  Államok (34 radarrepülővel), Nagy-Britannia (7 géppel) és  Franciaország (4 repülővel) anélkül meg tudja oldani, hogy igénybe  venné a NATO-nak a németországi bázisán található 17 légtérellenőrző  repülőgépét.   

A nyugati koalícióval szemben Kadhafi mintegy húsz szovjet  típusú és francia vadászrepülővel rendelkezik.   

A France Infóban megkérdezett katonai szakértők szerint még nem  egyértelmű, hogy az 1,7 millió négyzetkilométer alapterületű  Líbiából a szövetséges erők mekkora területet kívánnak ellenőrzésük  alá vonni, ugyanis ezen múlik, hogy mekkora haderőt küldenek a  térségbe. Feltehetően a líbiai partok mentén egy 100 kilométer  széles sáv ellenőrzése lesz a cél, ott él ugyanis a líbiai lakosság  85 százaléka. Michel Polacco, a France Info védelmi ügyekkel  foglalkozó újságírója a France 2-höz hasonlóan arra hívta fel a  figyelmet, hogy a katonai beavatkozás elsősorban pszichológiai  szempontból jelentős. Nem a felkelők fegyveres támogatása a fő cél,  hanem elrettentő csapások mérése Kadhafi erőire.


15:11 - Véglegesítik a terveket

A NATO véglegesíti a "megfelelő fellépés" tervezését Líbia ügyében, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében - közölte pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

A nap folyamán nagyköveti szinten rendkívüli megbeszélést folytattak Brüsszelben a NATO-tagállamok képviselői, de - diplomáciai források szerint - egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatt történő megindításáról.

Nyilatkozatában Rasmussen üdvözölte az ENSZ BT határozatát, amely megfelelő jogalapot teremtett arra, hogy repülési tilalmat rendeljenek el és érvényesítsen a líbiai légtérben, illetve minden szükséges eszközzel megvédjék a líbiai polgári lakosságot.

"A határozattal az egész nemzetközi közösség erőteljes és világos üzenetet intéz a Kadhafi-rezsimhez: azonnal állítsátok le a líbiai nép elleni brutális és módszeres erőszakot" - fogalmazott nyilatkozatában a NATO főtitkára.

Rasmussen mindazonáltal nem számolt be arról, hogy a NATO testületileg döntött volna saját katonai fellépéséről. Ehelyett azt közölte, hogy a szövetség "most véglegesíti a tervezést", annak érdekében, hogy készen álljon a "megfelelő fellépésre" a BT-határozat érvényesítése céljából, a "széles körű nemzetközi erőfeszítések részeként".

A főtitkár hangsúlyozta, hogy az atlanti szövetség támogatja "a líbiai nép legitim törekvését a szabadságra, a demokráciára és az emberi jogokra". Megállapította, hogy a jelenlegi helyzetben immár adott a nemzetközi fellépés sürgető szükségessége, a térségben ehhez megvan a szilárd támogatás, valamint egyértelmű az ENSZ-mandátum is. A NATO védelmi miniszterei a múlt héten Brüsszelben tanácskoztak, és akkor e három feltétel együttes meglététől tették függővé a NATO szerepvállalását Líbia kérdésében.

Hogy mindezek ellenére pénteken mégsem döntöttek közös NATO-akció megindításáról, az diplomáciai források szerint főként a németek és a törökök ellenkezésének tudható be. Így most - mondta egy brüsszeli diplomáciai forrás - megnövekedett a valószínűsége annak, hogy a közös fellépésre hajlandóságot mutató - NATO-tag, illetve NATO-n kívüli, például egyes arab - államok koalíciója lép majd fel közös erővel. Egyelőre azonban semmi nem dőlt el: a brüsszeli NATO-nagykövetek szombaton és vasárnap is rendkívüli tanácskozást tartanak.A Brit légierő is részt vesz a bevetésben

Nagy-Britannia támadó és felderítő repülőgépekkel csatlakozik a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatását célzó nemzetközi művelethez - közölte pénteken a brit miniszterelnök.

Nem egészen 25 éve egyszer már volt hadművelet célpontja Líbia.

1986. április 14-én éjjel amerikai harci repülőgépek bombázták a fővárost, Tripolit és Líbia második legnagyobb városát, Bengázit. A bombázást brit támogatással, de ENSZ-felhatalmazás nélkül hajtották végre.

A félórás akcióban 18 F-111-es vadászbombázót és öt A-6E típusú sugárhajtású haditengerészeti könnyűbombázót vetettek be a Pentagon adatai szerint. Kaszárnyák, kikötők és a tripoli repülőtér katonai része volt célpont.

A nyugati sajtóban megjelent, egymásnak ellentmondó jelentések szerint 60-100 ember vesztette életét. Tripoliban több lakóház is súlyosan megrongálódott, és találat érte több nagykövetség épületét is, köztük a francia és a svájci képviseletét.

Noha az amerikai sajtó hírül adta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is életét vesztette a bombázásban, ez később kacsának bizonyult. Az ezredes a rezidenciáján túlélte a támadást. Meghalt viszont alig több mint egyéves örökbe fogadott lánya, s megsebesült a felesége és több gyereke.

Az ENSZ-közgyűlés 1986 novemberében elítélte az amerikai légitámadást, arra hivatkozva, hogy a Líbia elleni akció ellentétes volt az ENSZ alapokmányával és a nemzetközi jog előírásaival.

David Cameron a brit parlament alsóházában tett hivatalos bejelentést, közölve a képviselőkkel: a védelmi miniszterrel együtt utasította a brit fegyveres erők vezérkari főnökét arra, hogy a szövetségesekkel "sürgős együttműködésben" tegye meg a határozat érvényesítéséhez szükséges "megfelelő katonai intézkedéseket".

Cameron bejelentette, hogy Nagy-Britannia Tornado, illetve Typhoon vadászgépeket, valamint légi üzemanyag-utántöltésre kialakított repülőgépeket és felderítő gépeket alkalmaz, és e gépek bevetésének előkészítése már megkezdődött. E repülőgépeket "a következő órákban" olyan légitámaszpontokra irányítják át, amelyekről felszállva "megkezdhetik tevékenységüket" - mondta a brit kormányfő.

A brit királyi légierő kötelékében (RAF) - a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ országainak védelmi kapacitásairól összeállított, múlt héten kiadott idei elemzés (Military Balance 2011) szerint - 334 bevethető repülőgép van, köztük 177, földi célpontok támadására is alkalmas vadászgép. Ez utóbbi kontingensbe 105 Tornado GR4-es, illetve 72 igen korszerű Typhoon tartozik.

A súlyos brit költségvetési hiányhelyzet konszolidálását célzó takarékosságnak azonban áldozatául esett a brit királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amelyet több más hadihajóval együtt éppen most szereltek le, és kivonták a szolgálatból a helyből felszállni képes, négy évtizedig használt Harrier harci gépeket is. Nagy-Britanniának várhatóan a következő tíz évben nem lesz repülőgép-hordozókról bevethető légi csapásmérő ereje.

Cameron pénteki alsóházi nyilatkozatában közölte, hogy a brit kormány konzultált jogi főtanácsadójával, és ennek alapján megállapította, hogy a BT-határozat nyomán "egyértelmű a jogi megalapozottsága" a brit fegyveres erők bevetésének. A brit miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé a brit részvételről szóló indítványt. Hozzátette ugyanakkor: a helyzet megköveteli, hogy Nagy-Britannia a BT-határozat alapján "azonnali" lépéseket tegyen.

Cameron kijelentette: Nagy-Britannia nem nézheti tétlenül, hogy egy diktátor, akit népe elutasít, válogatás nélkül gyilkolja saját országának lakosságát.

Arra a képviselői felvetésre, hogy a Biztonsági Tanács határozatát végre lehet-e hajtani líbiai rendszerváltás nélkül, a kormányfő gyakorlatilag nemmel válaszolt, mondván: Nagy-Britannia - sok más országgal együtt - már eddig is azt hangoztatta, hogy Kadhafinak távoznia kell, annak érdekében, hogy Líbiának békés, sikeres és demokratikus jövője lehessen, és ez az álláspont továbbra is érvényes. "Szinte lehetetlen elképzelni Líbiai jövőjét úgy, hogy abban (Kadhafinak) is része legyen" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Cameron szombaton Párizsban Nicolas Sarkozy francia elnökkel és több arab ország vezetőivel egyeztet a további közös fellépésről.


Korábban:

"A katonai csapás megkezdődik"

"A katonai csapás hamarosan megkezdődik"- mondta François Baroin kormányszóvivő péntek reggel az RTL rádión. "Néhány órán belül bekövetkezik - tette hozzá-anélkül, hogy pontosan megmondanánk, mikor, milyen célpontok ellen és milyen formában fog megvalósulni."

A beavatkozás " nem területfoglalás" de olyan katonai eszköz, melynek célja a líbiai nép megvédése, hogy lehetőségük legyen az utolsó leheletükig küzdeni a szabadságukért és a Kadhafi rezsim lerombolásáért- idézi a Népszava François Baroint.


Kész részt venni Belgium a Líbia elleni katonai beavatkozásban a kormány pénteki döntése szerint.

Pieter De Crem védelmi miniszter és Olivier Chastel, az uniós ügyek minisztere a kormány e témával foglalkozó ülése után jelentették be, hogy országuk hat F-16-os vadászgépet és egy fregattot bocsát a NATO rendelkezésére, ha azokra szükség lesz egy esetleges beavatkozáshoz.

Szükség esetén a kormány megfontolja, milyen más kapacitásokat tud a szövetség rendelkezésére bocsátani - tette hozzá Chastel.

 
"A franciák, akik elsőként kezdeményezték ezt a beavatkozást, természetesen egyhangúlag egyetértenek annak szükségességével, tehát részt vesznek benne." -tette hozzá.

A Kadhafi-rezsim ellen lázadók, akik igen elszántak, de nem képzett katonák, és kevés fegyverük van, több katonai vereséget is szenvedtek a héten. Azt állították, mindenképpen nemzetközi támogatásra volna szükségük, hogy esélyük legyen visszaverni Kadhafi erőit.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön késő este megszavazta a Líbia feletti légtérzár létrehozásáról és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés - ebbe ugyanakkor nem tartozik bele a szárazföldi invázió - alkalmazásáról szóló határozatot. Az ENSZ- döntés hírére a lázadók körében örömünnep kezdődött tegnap este.

Az európai légiközlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol lezárta Líbia légterét a forgalom elől, pár órával azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa légicsapásokat engedélyezett az ország ellen - áll a szervezet közleményében.

Egyelőre az Egyesült Államok nem lép be a katonai csapást indítók közé, a brit és a francia légierő, valamint arab szövetségeseik fogják játszani a legnagyobb szerepet a támadásban.

A Népszava cikkét olvassa el itt.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. fortuna54 2011. március 22. 11:14
  „66-os.Nem a franciák kezdték meg,és az ensz. beleegyezésével? Te ennyire anti emerikai vagy?”
 • 66. Cloeon_dipterum 2011. március 21. 14:46
  „Percenként nő a civil áldozatok száma. Amerika újra gyilkol!”
 • 65. fortuna54 2011. március 20. 15:46
  „Elemér,jó éjszakát.”
 • 64. elemér 2011. március 19. 21:44
  „Ezt a technikát már Irak és Afganban is használltuk sikeressen. Aztán obégatnak a sajtónak, de ez mindig célbatalál. Lássa a tankot, harckocsikat és katonákat. Ott csak kattingatnak a képernyön.

  http://www.youtube.com/watch?v=WtfRfhZagyg”
 • 63. elemér 2011. március 19. 21:29
  „Ne csámcsogj megint Izraelröl, mert ez Lybia. Itt nem a civil lakosság a célpont, hanem Kadafi tankjai, repülöi, légvédelme, lakhelye és katonai infrastrukturája. Szabo azért sokat tanultunk a bombázásokbol és volt fejlödés a technikában. Tudásunkat átadjuk szövetségeseinknek.”
 • 62. SC 2011. március 19. 17:50
  „59. meir
  Érdekes,nemrég rengeteg civil,nők,gyermekek haltak meg izraeli fegyverektől,miért nem kiabáltál a sajátjaidnak,hogy ne lőjék őket?
  Nem semmi mekkora álszent vagy,öreg!!!
  "Feldühítette a világot az izraeli bombázás
  2008. december 29. 07:46
  Cikk nyomtatása Nyomtatás
  Cikk továbbküldése Továbbküldés
  Hozzászólás Hozzászólások: 2 db
  Megosztás:
  A cikkben szereplő információkat utoljára 2009. május 21. 09:09-kor frissítettük.
  Kérjük, vegye figyelembe, hogy a leírtak időközben elavulhattak!

  Világszerte több ezren vonultak az utcákra vasárnap a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légi támadások ellen tiltakozva
  Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta, köztük hat gyerekét - közölték palesztin kórházi források.

  Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a légierő több tucatnyi támadást hajtott végre az éjjel az övezetben, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban. A szombat óta tartó légitámadásoknak már több mint 300 (egy forrás szerint pontosan 307) halálos áldozata van.

  Hétfőn újabb országok (Japán, Kína, Malajzia, Mexikó, Kanada) ítélték el az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzíváját, közülük több felszólította a zsidó államot, hogy azonnal hagyja abba a légitámadásokat.

  Európa-szerte több ezren vonultak az utcákra vasárnap a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légi támadások ellen tiltakozva. Párizsban közel 1500-an tartottak békés demonstrációt, a legtöbben a Diadalívnél, illetve a város északi részén fekvő Barbes negyedben, ahol sok arab él.

  A spanyol fővárosban közel ezren tüntettek az izraeli nagykövetség épülete előtt. A tiltakozók a Békét Most pacifista mozgalom felhívására gyűltek össze. Transzparenseiken egyebek között a "Terrorista Izrael" vagy "Nem a palesztin holokausztra" feliratok voltak olvashatók."
  "Szándékosan bombázták a polgári célpontokat?
  2006. 08. 24, csütörtök
  Legyen ön az első hozzászóló
  Az Amnesty International emberjogi szervezet szerdán azzal vádolta meg Izraelt, hogy szándékosan bombázott polgári célpontokat a Hezbollah libanoni síita szervezettel vívott háborúja során, s úgy vélte, hogy a zsidó állam esetleg háborús bűncselekményekért is felelősségre vonható.
  A világ legnagyobb emberjogi szervezete jelentésében megállapította: az izraeli hadsereg nem csupán élelmiszerüzletekre mért légi és tüzérségi csapásokat, hanem szándékosan akadályozta a segélyszállítmányok mozgását, valamint tett működésképtelenné kórházakat és közüzemi vállalatokat - például vízműveket, erőműveket - annak érdekében, hogy a (dél-libanoni) lakosságot menekülésre kényszerítse. Izrael azt állítja, hogy hadműveletei nem polgári célpontok ellen irányultak, a fegyvertelen lakosságot pedig felszólította Dél-Libanon elhagyására. A zsidó állam a Hezbollahot azzal vádolja, hogy polgári létesítmények, lakóépületek mellől intézett rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen. Az AI kitért arra, hogy a Hezbollah elleni hadművelet során az izraeli légierő hétezernél is több támadást hajtott végre hétezer libanoni célpont ellen, miközben az izraeli haditengerészet további 2500 tüzérségi csapást mért Dél-Libanonra. A támadások több mint 1100 ember életét oltották ki - az áldozatok harmada gyermek volt -, több mint négyezer személyt sebesítettek meg és 970 ezer embert, azaz a libanoni lakosság negyedét arra kényszerítették, hogy az arab ország északabbra fekvő területein keressen menedéket a harcok elől. ,,A jelentésben vizsgált jogsértések közül sok háborús bűncselekménynek minősül, és felveti az egyéni büntetőjogi felelősség kérdését" - fűzte hozzá a szervezet. "”
 • 61. szabo1936 2011. március 19. 16:52
  „#48 Tabornok
  " A civilek vannak a legjoban kiszolgaltatva ilyen helyzetekben"
  Herr Genereal! Mi eben az ujdonsag a II Vilag haboru ota minden confliktusban to civil halt meg mint katona foleg amiota a legibombazasokat hasznaljak.Meg egy helikopter ajtojaban szolgalo gepuskas lovesznek is nehez megkulonboztetni egy civilt egy harcostol akor egy 800- 900 km es sebesegel halado vadasz gepnek meg lehetetlen azt megcsinalni.Nem is beszelve arol,hogy a Koreai haboru ota szokas let az,hogy a civileket olyan pontokra terelik ahol biztosak,hogy ok elfognak pusztulni es ezt meg propogandanak hasznaljak az elenseguk ellen TV.Stb.A legitamadasok olyanok mint a poloska irtas nem lehet valogatni,hogy ez csip ez meg nem csip ahova a bomba leesik ot sokan meghalnak.”
 • 60. Tabornok 2011. március 19. 15:39
  „"48_as!!!
  nA VEGRE EGY AKI ERTI IS A LENYEGET!!" Szakmai ártalom.
  Mások, miért nem értik??”
 • 59. meir 2011. március 19. 14:15
  „´48_as!!!
  nA VEGRE EGY AKI ERTI IS A LENYEGET!!
  arra kivancsi leszek en is hogy az ENSZ altal beigert Tripoli feletti bobmazas soran hany civil aldozat lesz "Veletlen"-ul??!!”
 • 58. elemér 2011. március 19. 12:18
  „Igen észhez kellj hogy térj, mert kizsákmányol az unio. Küldj egy emilt O.V.-nak.”
 • 57. ESZT 2011. március 19. 11:48
  „Kadafi nem mészárolja népét, hanem a nagy USA, (és NATO) ügynökeinek bedőlteket kellene észhez téríteni.
  Például HAZÁNK kizsákmányoltságának példájával.”
 • 56. AntiFricc 2011. március 19. 10:33
  „"ellenzék Beng"
  Bang-bang!”
 • 55. elemér 2011. március 19. 08:27
  „Én nem a Kisalföldöt hasonlitgatom más ujságokhoz, hanem megválaszoltam a hirközlést mint realitást. Minden ujság csak azt közölheti mint friss hirt amit megfizet. Nagy hires uságoknak nagyobb a bukszája és kapcsolatai a nagyvilágban. Ami pedig a nagyhatalmak beavatkozását illeti, az soha nem ugy ment hogy szivessen támogattak diktátorokat. Ilyesmire szükség volt, és erre egyre kevesebb szükség van manapság. Természetes hogy a nagyhatalmaknak vannak érdekei. Kina meg a ruszki itt csak kismiskák és nekik hallgatni kellet a BT szavazatnál. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő vagy rosszul tudja a dolgokat, vagy levan maradva. Kadafi megkapja az adagot ha nem tesz eleget a BT szavazatnak és nem maradhat uralmon. Ezt üzente neki Obama. 1986-ban meguszta, mert a sátorban aludt, de most nincs ilyesmire garancia.”
 • 54. Szabra 2011. március 19. 08:12
  „Éljenek a " FELSZABADÍTÓ" US.Army és a NATO szövetségesei!

  / Gyalázat amit művelnek a demokrácia és a civil lakosság megvédése ürügyén! /

  Talán, ha tudomásukra jutna, hogy milyen rengeteg földgáztartalékunk van akkor bennünket is felszabadítanának az Orbán-diktatúra következményei alól.”
 • 53. Lobbo71 2011. március 19. 06:46
  „CsabaKiraly, szerinted mit kellene tenni? Hagyni, hogy egy diktátor mészárolja a saját népét?”
 • 52. janika 2011. március 19. 06:10
  „Beteltek ismét a fegyvergyárak raktárai ? Üzlet ez és nem a lakosság éreke (mentése)Libanonban!”
 • 51. CsabaKiraly 2011. március 19. 05:07
  „De nagyot rohognek ha az elso 100 repulot lelonnek Khadafiek. :-)”
 • 50. CsabaKiraly 2011. március 19. 04:58
  „Elemer, eleg nagy butasag osszehasonlitani egy kis videki ujsagot a CNN-el vagy mas 24-oras-csak-hirek-adoval.”
 • 49. CsabaKiraly 2011. március 19. 04:55
  „Fontos a nuyugatnak a libiai olay. Ki hiszi el, hogy ez az emberi-szabadsagert van? Hany orszagban segitettek a zsarnokot ha az eppen nekik felelt meg. Hipokratak.”
 • 48. Tabornok 2011. március 19. 03:52
  „"Líbia: az ENSZ-nél betelt a pohár, légicsapás készül" Indul a szokásos protokol. Lebombázzák, segítségként felépítik, kifosszák őket.
  "illetve minden szükséges eszközzel megvédjék a líbiai polgári lakosságot."
  Ez a legfőbb hazugság. A civilek vannak a legjobban kiszolgáltatva ilyen helyzetekben. A NATO beavatkozással indul az igazi népirtás.
  GRATULA!”
67 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jemenben szükségállapotot hirdettek ki, sok a lelőtt tüntető

Szükségállapotot hirdettek ki pénteken Jemenben, ahol az elnök lemondását követelő tüntetők közé… Tovább olvasom