Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Líbia - Merkel és Cameron szankciókat követel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a lehető legrövidebb időn belül kemény szankciókat kell hoznia a líbiai rendszer ellen - ebben állapodott meg szombaton egy telefonbeszélgetés során Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ugyanakkor az esetleges ENSZ-szankciók ellen foglalt állást, arra figyelmeztetve, hogy azok jobban sújtanák a líbiai népet, mint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerét. S arra is célzást tett, hogy szerinte a nemzetközi közösséget nem annyira a líbiaiak, mint inkább az észak-afrikai ország olajtartalékai miatti aggodalom vezérli. Silvio Berlusconi olasz kormányfő szombaton azt mondta: úgy tűnik, Kadhafi kezéből kicsúszott a líbiai helyzet irányítása. "Ha mindannyian egyetértünk, véget vethetünk a vérontásnak és támogathatjuk a líbiai népet" - vélte.

Berlusconi - aki egészen a közelmúltig Kadhafi egyik legfőbb európai szövetségesének számított - most arra figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai fejlemények jövője nagyon bizonytalan. Az ottani lakosság szerinte megkezdheti a demokrácia létrehozásának folyamatát, de az is lehet, hogy a külvilágnak az iszlám radikalizmus veszélyes központjaival kell majd itt szembenéznie. Ráadásul fennáll egy humanitárius vészhelyzet kockázata, amikor több tízezer embernek kell segítséget nyújtani - tette hozzá. A római vezetés attól tart, hogy Kadhafi bukása nyomán 200-300 ezer illegális bevándorló érkezhet Olaszországba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Tripoli helyzetkép: civileket fegyvereznek

A Moammer el-Kadhafi líbiai elnökhöz hű erők civileket fegyvereznek fel, hogy azok ellenőrző… Tovább olvasom