Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Líbia - lakásfoglalók a Kadhafi-fiú londoni villájában

Lakásfoglalók költöztek be szerdán Kadhafi líbiai vezető egyik fiának nagy értékű londoni luxusvillájába, és a líbiai rezsim megdöntéséig nem is szándékoznak távozni onnan.
A "Topple The Tyrants" (Elűzni a zsarnokokat) nevet viselő csoport az elegáns észak-londoni Hampstead Garden negyed 10 millió font (több mint 3 milliárd forint) értékű egyik vöröstéglás, ötszintes kúriájában vert tanyát. Az ingatlan birtokosának kiléte hivatalosan nem ismert, de a brit sajtó egyöntetűen úgy tudja, hogy a villa tulajdonosa Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető egyik fia.

Montgomery Jones, a csoport szóvivője szerdán az BBC-nek kijelentette: Szaif al-Iszlam Kadhafi és a líbiai rezsim tagjai "fontmilliókat, sőt fontmilliárdokat" raboltak el a líbiai néptől, és a londonihoz hasonló rezidenciákban élnek.

Jones közölte, hogy a csoport a londoni luxusvillát "jogos tulajdonosának, vagyis a líbiai népnek" fogja visszaszolgáltatni.

A házat elfoglaló csoport külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi: nem bízik abban, hogy a brit kormány "megfelelő módon zárolja" a líbiai rezsim korrupcióval szerzett értékeit, ezért vette saját kezébe az ügyet. A közlemény szerint a lakásfoglalók szívesen látják a villában a líbiai konfliktus menekültjeit, illetve bárkit, aki zsarnoki és elnyomó rendszerek elől menekül bárhol a világon.

Az elfoglalt házban nyolc hálószoba van, emellett úszómedence és szauna is tartozik hozzá.

A lakásfoglaló csoport megjelenésének hírére a rendőrök szerdán kivonultak a helyszínre, de később intézkedés nélkül távoztak.

A brit kormány már korábban közölte, hogy zárolta Kadhafi és családja Londonban található vagyonát, de e vagyon értékét nem fedte fel.

A bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató WikiLeaks portálra hivatkozva a The Daily Telegraph - legnagyobb brit konzervatív napilap - a minap azt írta, hogy több mint 30 milliárd dollárnyi - elsősorban ingó - vagyona van Kadhafinak és a líbiai rezsimnek Londonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájcban a vártnál magasabb februári infláció

Svájcban a vártnál magasabb lett a februári infláció, részben az energia- és üzemanyagár emelkedés… Tovább olvasom