Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Líbia - Kadhafi erői a lázadókra támadtak Szirttől keletre

Támadást intéztek a felkelők ellen a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők vasárnap reggel Ben-Dzsavád tengerparti városban, az ellenzék kezén lévő Rász-el-Unúf (Rász-Lanúf) és Szirt között - közölték lázadó fegyveresek.

A frontvonalból sebesülten visszatérő egyik harcos elmondása szerint Kadhafi erői gépfegyverekkel és páncéltörő rakétavetőkkel támadtak. Azt mondta, halottak is voltak. Az AFP hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy legkevesebb 14 sebesültet szállítottak kórházba, köztük egy francia újságírót. Lázadók az olajterminál Rász-el-Unúfban is hírt kaptak telefonon a ben-dzsavádi támadásról.

"Értesítettek bennünket Ben-Dzsavádból, hogy Kadhafi erői ott vannak, és több felkelőt orvlövészek találtak el" - közölte egy fegyveres. Rász-el-Unúfot - amelynek birtoklásáról ellentétes hírek vannak - vasárnap reggel két légicsapás is érte Kadhafi erői részéről, de tudósítók helyszíni jelentése szerint sem anyagi károk, sem áldozatok nincsenek. Az első támadás lövedékei a felkelők egy ellenőrzőpontja közelében csapódtak be, a második célpontja pedig egy régi katonai bázis volt, amely most a lázadók táboraként szolgál.

A Tripolitól keletre fekvő Miszráta továbbra is a felkelők kezén van - közölték helyi lakosok, cáfolva az állami televízió jelentését, miszerint a kormányerők visszafoglalták azt. "Nincsenek harcok, hála istennek, de reggel hallottunk lövéseket a repülőtér és a légi támaszpont felől" - mondta egyikük. Az egyik lázadóparancsnok, Basír Abdul-Gádir ezredes Kelet-Líbiában azt közölte egy sajtóértekezleten, hogy erői nyugat felé nyomulnak, jelenleg ellenőrzésük alatt tartják en-Naufalíját, és biztosra vette, hogy a még nyugatabbra fekvő Szirtben - Kadhafi szülőhelyén - támogatásra lelnek majd.

Az ezredes szerint mintegy 8 ezer lázadó fegyveres van Rász-el-Unúf és en-Naufalíja között, Kadhafi csapatai pedig erősítést küldenek Szirtbe. Tripoliban közben Kadhafi több ezer támogatója özönlött az utcákra, zászlókat lengetve, és a levegőbe lövöldözve. Hajnalban a főváros erős gépfegyverropogásra ébredt, és a lakosság nem tudta annak eredetét. A hatóságok később azt közölték, hogy üdvlövések voltak a televízió hírére, miszerint a kormányerők visszafoglalták Rász-el-Unúfot és Miszrátát - amit az ellenzék mindkét városban cáfol.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2011. március 08. 09:00
  „Ing.Bock!
  mellesleg az Arab betuk szerint is Khadafi,es nem gadafi !
  betuzom a kedvedert,;- Kha-Daleth-Fe-Yod = KHA Da F I !!
  -es nem Muammar,hanem Moammer!
  a te szotarad az arabbol forditott angolra-(rendkivul rosszul!!!)-es aztan csak magyarra!!”
 • 2. meir 2011. március 08. 08:52
  „1-es/Ing.Bock
  jajj de fontos is "ez" most ugye? Kadhafi,vagy Gadafi!?
  erdekes amikor Karacsonykor en irtam be azt hogy Nem Betlehem hanem BETH - LEEM,akkor nagyon ellene voltal!!!
  Ki fizet??”
 • 1. Ing.Böck 2011. március 07. 16:57
  „Most már igazán mondd meg ki az a Kadhafi !!! ráadásul Moammer !!! ez csak a "kisalföld" ben olvasható ostobaság
  de már lassan hozzászokunk, vagy nem olvassuk mert bosszantó, hogy egy napilap nem képes egy mindennap
  elöforduló nevet helyesen leirni.!!! Olvasd : Muammar Gadafi és ird le 100x büntetésként”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észtországban parlamenti választások kezdődtek

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Észtországban, ahol a közvélemény-kutatások felmérése… Tovább olvasom