Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Líbia - Holttestekre bukkantak a Tripoli előtti vizeken

Nagy valószínűséggel Olaszországba tartó menekültek holttesteire bukkantak a héten a Tripoli előtti tengeren - közölte vasárnap a jezsuita rend Máltán szolgálatot teljesítő csoportjának vezetője, Joseph Cassar atya.

Annak a 68 fős csoportnak zömében szomáliai és eritreai tagjairól lehet szó, akik Líbiából vágtak neki a tengernek, és március 25-e óta nem volt róluk hír. A vasárnapi tájékoztatás szerint csütörtökön emelték ki a vízből a tetemeket, és még aznap el is temették őket az áldozatok személyazonosságának a megállapítása nélkül.

Egy segélyszervezet vezetője elmondta, hogy a migránsok műholdas mobiltelefonon jelezték: nincs már élelmiszerük és az üzemanyag is fogytán van. Eközben két újabb, észak-afrikai menekültekkel zsúfolt bárka érkezett vasárnap hajnalban és reggel az itáliai Lampedusa szigetére, több mint kétszáz emberrel a fedélzeten. A sziget kikötői parancsnoksága közölte, hogy szombaton Lampedusától 50 mérföldnyire is észleltek egy bárkát, de azt a tunéziai parti őrség elfogta, majd visszairányította az észak-afrikai országba. Vasárnap reggel kifutott Lampedusa kikötőjéből az olasz haditengerészet San Marco nevű hajója, amely újabb 500 menekültet szállít egy nápolyi táborba. A mindössze 20 négyzetkilométernyi szigetre több ezer észak-afrikai - zömmel tunéziai - menekült érkezett az év eleje óta.

A pár száz fő befogadására alkalmas menekülttábor régen megtelt, emiatt a jövevények nagy része a szabad ég alatt, sátrakban húzza meg magát. A higiéniai körülmények embertelenek. Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerdán a szigetre látogatott, azt ígérve az egyre jobban zúgolódó helyi lakosságnak, hogy a menekültek problémája 2-3 napon belül megoldódik: továbbszállítják őket az olasz szárazföldre. Csütörtökön mintegy 2500 afrikait el is vittek hajókon. Pénteken azonban rosszabbra fordult az időjárás, emiatt a hajók nem tudtak kikötni Lampedusán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcolj, mint egy római: gladiátorképzés indult Trierben

Nem tűnt el nyomtalanul a gladiátorok kora Németországban: sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma… Tovább olvasom