Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Líbia - A washingtoni Fehér Ház nem tervez azonnali légtérzárat

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által jelentett kihívásokra, a repüléstilalmi zóna megteremtése az észak-afrikai ország felett nem "videojáték" - jelentette ki vasárnap az NBC-nek Bill Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Daley ezzel mintegy reagált a republikánusok legutóbbi volt elnökjelöltjének, John McCain szenátornak az ABC televízióban hangoztatott felvetésére, miszerint egy, az amerikaiak által létrehozandó légtérzár meggátolhatná Moammer Kadhafi légierejét abban, hogy a lázadókat bombázhassa és alátámasztaná az amerikai elnök kijelentésének komolyságát, miszerint a líbiai vezetőnek távoznia kell. McCain rámutatott, hogy a líbiai légierő stratégiai fölényt biztosít a Kadhafi-rendszer számára a felkelőkkel szemben.

A Fehér Ház kabinetfőnöke megismételte Robert Gates védelmi miniszternek azt a kongresszusban hangoztatott figyelmeztetését, miszerint a repüléstilalmi övezet kialakítása egyet jelentene a líbiai légvédelem megsemmisítésével. "Sokan dobálóznak a +repüléstilalmi zóna létrehozása+ kifejezéssel és úgy beszélnek erről, mintha ez valami videojáték lenne. Sokan, akik erről a lehetőségről nyilatkoznak, nem tudják, miről beszélnek" - jelentette ki Daley. Hangsúlyozta, hogy Washington és szövetségesei erőfeszítéseik koordinálásával kívánnak nyomást gyakorolni Líbiára, s hogy az elnök előtt az összes lehetőség nyitva áll. Rámutatott, hogy Kadhafi rendszerével szemben nemzetközi fellépésre van szükség, s egyetlen ország sem cselekedhet a saját szakállára.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 10. 08:30
    „Az USA nyugodtan cselekedhet bármikor saját szakállára és a nép akaratára. Ezt a süket szöveget, amit ez a Daley mond senki nem hiszi Ámerikában és a világon. Daley a multikat és az üzletet képviseli Amerikában és ezért választotta Obama. Ne felejtsük hogy az USA egy kapitalista demokrácia és minden szentnek magafelé hajlik a keze. 56-ot a mai napig nem tudják megmagyarázni. Ezért én most megmagyarázom egyszerüen. A hidegháboru is profit volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szöul szerint Észak-Korea áll a GPS-zavarok mögött

Észak-Korea a felelős a műholdas helymeghatározó szolgáltatásban (GPS) a múlt héten a Szöul környéki… Tovább olvasom