Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Lehet népszavazást tartani az olasz miniszterelnök mentelmi jogáról

Az olasz alkotmánybíróság szerdán szabad utat engedett egy tervezett népszavazásnak, amelynek az a célja, hogy eltörölje a Silvio Berlusconi kormányfőnek és minisztereinek mentelmi jogot biztosító törvényt.
Tavaly márciusban fogadta el a parlament a "legitim akadályoztatás" nevet viselő törvényt, amelynek alapján maximum 18 hónapra automatikusan felfüggesztik a miniszterelnök és kormányának tagjai ellen folyó pereket, ha az érintettek "becsületszavukat adják", hogy a bíróság előtti megjelenésben törvényesen akadályoztatva vannak.

A jogszabály lélegzetvételnyi szünetet biztosított Silvio Berlusconi jobboldali kormányfőnek, médiamágnásnak, aki ellen két ügyben is bírósági eljárás folyt akkor Milánóban.

A sokat vitatott törvény eltörlésének érdekében az Értékek Olaszországa (IDV) nevű ellenzéki párt kezdeményezett referendumot, amelynek megtartása azonban attól függ, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön kihirdetendő döntésében miként foglal állást magáról a jogszabályról.

Ha az alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt, Milánóban azonnal felújítják a pereket. A Mediaset-ügyben adócsalással, a Mills-ügyben pedig tanú megvesztegetésével vádolják a miniszterelnököt. Ebben az esetben a népszavazás értelmét vesztené, ha azonban a taláros testület ellenkező döntést hoz, az államfőnek napokon belül ki kell írnia a referendumot, mégpedig az április és június közötti időszakra.

Berlusconi 2008 tavaszán került ismét a kormányfői székbe, és már a nyár folyamán keresztülvitte a parlamentben azt a törvényt, amely jogi mentességet biztosít a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak: az államfőnek, a miniszterelnöknek, a szenátusi és a képviselőházi elnöknek. A törvény megfogalmazói kizárólag Berlusconira szabták a jogszabályt, hiszen csak ellene folyt bírósági eljárás megvesztegetés és pénzügyi bűncselekmények gyanújával. 2009 októberében azonban az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a törvényt.

Az alkotmánybíróság most szerdán jóváhagyott két másik népszavazási kezdeményezést is, az egyik a vízművek privatizációjával, a másik pedig az atomenergiával kapcsolatos.

Az olasz kormány javaslatára 2009 végén törvényben liberalizálták a vízszolgáltatás, amit a baloldali ellenzék, környezetvédő és fogyasztóvédelmi csoportok egyaránt elutasítottak, mert szerintük ez az árak emelkedéséhez vezet.

A kormány februárban rendeletben szabályozta a békés célú atomenergia használatához való visszatérés módozatait, miközben az országban erős az ellenlobbi. Olaszország több mint 20 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófája után mondott le az atomenergia előállításáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzésre kényszerített újságírókat Netanjahu biztonsági szolgálata

Az izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata arra kényszerítette egyes külföldi médiák… Tovább olvasom