Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Leállt a szlovák egészségügy privatizációja?

Szlovákia - Szlovákiában a kormány eddig jobbára csak a kedvezőtlen hatású ígéreteit váltotta valóra az egészségügy terén, azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek hasznot hajthatnának, elodázzák Robert Ficóék. Ezt a pozsonyi INEKO - Gazdasági és Szociális Reformok Intézete mutatta ki a Fico-kormány kétéves ágazati tevékenységéről szóló elemzésében.
A Független Hírügynökség rendelkezésére bocsátott tanulmány szerint az állam szempontjából végső soron káros az orvosnál, a kórházban és a patikában fizetett díjak eltörlése. A Fico-kormány az illetékeket röviddel hatalomra kerülése után szűntette meg. A díjfizetés - véli az INEKO - csökkentette a sok esetben indokolatlanul nagy keresletet, ezért a közpénzek felhasználása célirányosabbá, hatékonyabbá válhatott. Az INEKO szerint az egyébként is jelképesnek számító díjtételeket meg kellett volna hagyni, a szociálisan hátrányos helyzetűeknek pedig hozzájárulást fizethetett volna, esetleg kedvezményt biztosíthatott volna a szlovák állam.

Ugyancsak kedvezőtlen fordulatnak tartják, hogy a kormányzat leállította az egészségügyben korábban megkezdett privatizációt. Ellenzi az INEKO a Fico-kormánynak azt a törekvését is, hogy a most piaci alapon működő magán egészségbiztosítókat tulajdonképpen közintézményekké tegye, korlátozva a hasznukat. Az intézet elemzői szerint a közintézményi státusz a múltban az ilyen típusú biztosítók eladósodásához vezetett.

Pozitívumként értékeli az INEKO, hogy a gazdasági fellendülésnek köszönhetően az öt és fél millió lakosú Szlovákiában egyre növekszik az egészségügy összbevétele, 2008-ban először haladta meg a 100 milliárd koronát (vagyis körülbelül 755 milliárd forintot) Ugyancsak kedvező, hogy tavaly átlagban több mint 15 százalékkal nőttek az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók bérei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év a halott angol kenusnak és a feleségének

Egyenként több mint hat évre ítélte egy észak-kelet angliai bíróság a halálát megrendező brit kenust és feleségét csalás és pénzmosás miatt szerdán. Tovább olvasom