Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Kurz elvesztette a bizalmi szavazást - Az államfő megnevezte az ügyvivő kormányfőt

Alexander van der Bellen osztrák államfő hétfő este tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy másnap hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát.
Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár és néppárti vezetésű kormánya hétfőn az osztrák parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.
   
Alexander van der Bellen osztrák államfő hétfő este tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy másnap hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát. Helyére ügyvivő kormányt nevez majd ki, amelynek élére Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert állítja.

Felkéri ugyanakkor a minisztereket, hogy egy rövid időre még maradjanak, amíg megoldás születik egy átmeneti kormányról.  
    
Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz.

Korábban írtuk:

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár és néppárti vezetésű kormánya hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.
 
Sebastian Kurz osztrák kancellár távozik a parlament rendkívüli ülésérol a bécsi Hofburgban 2019. május 27-én, miután a parlament az ülésen megvonta a bizalmat a kormányától. MTI/EPA/Christian Bruna
Sebastian Kurz osztrák kancellár távozik a parlament rendkívüli üléséről a bécsi Hofburgban 2019. május 27-én, miután a parlament az ülésen megvonta a bizalmat a kormányától. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

    
Alexander van der Bellen osztrák államfőnek most kancellárt kell kineveznie olyan ügyvivő kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva irányítani az országot a következő parlamenti választásig. Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz. Az ügyvivő kormányfő Kurz is lehet.
    
A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette.
    
A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-választás - Strache volt osztrák alkancellár bekerülhet az Európai Parlamentbe

A volt alkancellár a sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott. Tovább olvasom