Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Különös figyelmet érdemlő külföldi szavazások

Vasárnap 19 országban nyitottak ki a szavazóhelyiségek, hogy a lakosok megválasszák az Európai Parlament tagjait.

Ezzel a voksolással befejeződik a négy napja tartó "maratoni" választási procedúra, melynek során elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgár dönthetett az EU egyik legfontosabb testületének 736 mandátumáról.

A sokrétű és bonyolult választási folyamat legfőbb kérdése természetesen az, hogy európai szinten mely pártcsaládok törnek előre, vagy esnek vissza, miként alakul arányuk a strasbourgi testületben, illetve hogy milyen lesz a szavazási részvétel, s hogy növelik-e befolyásukat a szélsőséges erők a kontinensen. Ugyanakkor a szakértők az egyes államok eredményeit is külön-külön elemezni fogják, különösen azokét, amelyek valamilyen szempontból kiemelt figyelemre érdemesek.

A külföldi államok közül ilyen Németország, mert ez alkotja a legnagyobb nemzeti "kontingenst", összesen 99 mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben. S ráadásul a mostani voksolás egyfajta "főpróba" lehet az idén szeptemberi parlamenti választások előtt, jelezve az erőviszonyok módosulásait.

Ebbe a sorba tartozik az EU másik "nagyhatalma", Franciaország is. Méghozzá nem pusztán mérete és jelentősége miatt, hanem mert az előrejelzések szerint azon országok közé tartozik, ahol a választók nem büntetik meg a kormányzatot a gazdasági válság miatt.

Nagy-Britanniában az eredménynek közvetlen belpolitikai hatása lehet: az EP-választás - ha a munkáspárt súlyos vereséget szenved - az elemzők szerint dönthet Gordon Brown miniszterelnök sorsáról, kikényszerítve lemondását.

Olaszországban az a tét, hogy az elmúlt hetek belpolitikai botránysorozatának, a Silvio Berlusconi miniszterelnököt ért vádaknak lesz-e hatása a választási eredményekre. Berlusconi eredetileg kiütéses győzelmet jósolt a kormánykoalíciónak - ám kérdés, hogy ez az új helyzetben is így történik-e.

Végül magyar szemszögből különös figyelemre érdemes a román és a szlovák eredmény - mindkét helyen a magyar kisebbség miatt. E két országot illetően a szlovák eredmény már ismert, még ha nem is hivatalos: a Magyar Koalíció Pártja megőrizte korábbi két mandátumát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiában a választók alig egyötöde voksolt

Szlovákiában az előzetes, nem hivatalos adatok szerint a szavazók 19,8 százaléka járult az urnákhoz… Tovább olvasom