Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Közös nyilatkozat

Szlovákia - Együtt és tisztelettel. Ezzel a címmel fogalmaztak meg közös nyilatkozatot szlovák és szlovákiai magyar polgármester kedden délelőtt a szlovákiai Rimaszombaton.

Indítványukban felszólították a két ország kormányát és politikusait: a feszült viszony és a nacionalista, szélsőséges megnyilvánulások felszámolása érdekében kezdjenek konstruktív párbeszédet egymással. A polgármesterek által aláírt nyilatkozatot a napokban a szlovák és a magyar kormányhoz is eljuttatják.

A nagy érdeklődés miatt a rimaszombati megyeháza nagytermében rendezték meg a szlovák és szlovákiai magyar polgármesterek találkozóját. A gömöri régióból több mint 50 városvezető jött el a megbeszélésre, ahol közös nyilatkozatot fogalmaztak meg. Ebben felszólítják a két ország kormányát és politikusait: tárgyaljanak a feszültté vált viszony békés rendezéséről. A feszültségek, az intolerancia és egyéb szélsőséges megnyilvánulások érdekében kezdjenek konstruktív párbeszédet egymással a kormányok és a politikusok - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Simon Zsolt, MKP parlamenti képviselője.

A felszólalók szerint a felvidéki magyarok és a szlovákok továbbra is békésen élnek egymás mellett. A feszültséget mindkét országban szélsőséges, nacionalista csoportok gerjesztik. Michal Bagacka, a gömöri falvak és városok társulásának elnöke szerint ezeket a csoportokat rövid időn belül - ahogyan ő fogalmazott - erős kézzel fel kell számolniuk a kormányoknak. Hasonlóan vélekedtek erről a felvidéki magyar polgármesterek is, akik szerint egyes politikusok nyilatkozataikkal csak fokozzák a két nemzetiség közti viszályt.

Dubovski László, a besztercebányai külügyi bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: "mind a két országnak vannak extrém és nacionalista elemei, akik itt-ott megnyilatkoznak azért, hogy a médiában vagy különböző politikai pártokban preferenciákhoz jussanak. Ez nem tesz jót sem Magyarországnak, sem Szlovákiának, és semmiféleképpen sem tesz jót a szlovákiai magyarságnak." Ahogy a polgármesterek nyilatkozatukban is megfogalmazták: mindkét országnak egy célja és érdeke van a békés együttélés. A nemzetiségi ellentéteket ugyanis az Európai Unióban sem nézik jó szemmel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabotázs a francia vasúton: nyolc embert őrizetbe vettek

A francia kormányzat szerint egy szélsőbaloldali, anarchista csoport nyolc tagját vették őrizetbe a… Tovább olvasom