Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Koszovó elnökévé választották Behgjet Pacollit

A koszovói parlament az ellenzéki bojkott ellenére a harmadik fordulóban elnökké választotta Behgjet Pacollit kedden este.

A Koszovói Demokratikus Liga (LDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), valamint a Vetevendosje (Önrendelkezés) jobbszélső párt képviselői hevesen bírálták az egyetlen jelöltet, a tervezett kormánykoalíció által javasolt Behgjet Pacollit, majd elhagyták a termet, így a politikus nem tudta első körben megszerezni a szükséges szavazattöbbséget. Az utolsó fordulóban a 120 fős parlamentben jelenlevő 67 honatya közül 62 adta voksát Pacollira.

Az üzletemberből lett politikus részt vesz Hasim Thaci miniszterelnök kormánykoalíciójában, amely Thaci Koszovói Demokratikus Pártján (PDK), illetve Pacolli Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű szervezetén kívül egy szerb és egy másik kisebbségi pártot tömörít. A koalíciós megállapodást szombaton írták alá.

A tavaly decemberi előre hozott parlamenti választásokat Thaci csoportosulása, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) nyerte meg, de nem szerzett abszolút többséget, ezért kénytelen koalíciós kormányt alakítani. Pacolli pártja az ötödik legerősebb a parlamentben, s az új kabinetnek várhatóan szűk többsége lesz a 120 fős koszovói parlamentben, amelyben 20 mandátumot a nemzeti kisebbségek képviselőinek tartanak fenn. A kormányalakításhoz legalább 61 képviselő támogatása szükséges; a PDK 34, az AKR pedig 8 mandátummal rendelkezik, a többi szükséges voksot a kisebbségek biztosítják. Thaci azért lép a kis pártokkal koalícióra, mert a koszovói törvényhozás három másik nagyobb pártja nem hajlandó vele együtt kormányozni.

Az országgyűlés következő feladata, hogy megválassza a miniszterelnököt, illetve szavazzon kormányáról. Thaci a nevéhez kötődő nemzetközi botrányok ellenére valószínűleg újra koszovói kormányfői lesz majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lisztet és tésztaféléket fognak osztani a legszegényebbeknek

Lisztet és tésztaféléket fog osztani a legszegényebbeknek a szlovák kormány. Tovább olvasom