Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Kormányalakítás magyarok nélkül

Szerbia - Szerbiában zajlanak a kormányalakítási tárgyalások, a felek még nem terítették ki lapjaikat, az ütőkártyákat a végére hagyják. A helyzetelemezők úgy tudják, hogy a szocialista vezetés - miközben már is másodszor tanácskozik a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párttal - a Borisz Tadics vezetet Demokrata Párttal való koalíciót látja érdekei szempontjából megfelelőbbnek, ám a tagság nagyobbik része a radikálisoknak adna előnyt.
A Magyar Koalíciót eddig senki sem hívta tárgyalni a megalakítandó kormányról. A konzultáció jelenlegi szakaszában ugyanis nem sokat nyom a latban a négy mandátuma. Az csak azt követően értékelhetődne fel, ha létrejönne a demokrata-szocialista koalíció, amelyhez nem csatlakozhatnának a liberálisok a szocialista elutasítás miatt.

A Demokrata Párt valószínűleg úgy gondolja, hogy kár előre tanácskozni arról, ami még nem teljesen biztos, s úgy vélik, hogy a magyar pártok bármikor "leakaszthatók a szögről", amikor éppen szükségük lesz rá, hiszen azok a másik oldallal úgysem szövetkezhetnek, s nem is vehetnék magukra egy olyan politikai lépés súlyát, hogy miattuk nem jöhetne létre az Európa-barát kormány. A FoNet hírügynökség csütörtökön megkérdezte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, a koalíció vezetőjét, hogy a magyar pártok számára elfogadható partner-e a Milosevics által létrehozott Szerbiai Szocialista Párt. A magyar politikus igennel válaszolt azzal, hogy a magyar pártok számára a szocialisták elfogadhatóak, ha az Európai Szerbiáért pártszövetség számára is azok. Válaszával arra is utalt, hogy kész csatlakozni a Demokrata Párt, a vele szövetséges pártok, valamint a szocialista párt koalíciójához. Ha ez létrejön.

Ha pedig létrejön, akkor a kormány alelnöke állítólag Ivica Dacsics szocialista vezető lesz, a nagyberuházások minisztere pedig az a Milan Mrkonjics, aki Milosevics hatalma idején is ezt a feladatot látta el. A szocialisták azonban azt is feltételként szabták, hogy ne üldözzék tovább a Milosevics családot. A hágai kiszolgáltatások leállításának feltételét most senki sem említi. Belgrádi értesülések szerint már eldöntött tény, hogy a Alekszandar Vucsics, a radikális párt főtitkára lesz Belgrád polgármestere. Mégpedig szocialista támogatással. Ezt a lépést a megfigyelők kétféleképpen magyarázzák. Az egyik, hogy ez része egy politikai alkunak, hogy a szocialisták Belgrádban a radikálisokat, országos szinten a demokratákat segítik hatalomra. A másik szerint viszont ez annak a jele, hogy Dacsicsék mégis választottak, s nemcsak Belgrádot éri az a szégyen, hogy szélsőséges párt kerül kormányra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slota elutasítja, hogy a Magyar Gárdával hozzák párhuzamba

Szlovákia - Álságosnak és felháborítónak tartja a Szlovák Nemzeti Párt, hogy a magyar külügyminiszter a héten a második legnagyobb szlovák kormányerő és a Magyar Gárda közt vont párhuzamot. Tovább olvasom