Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Konténerben élnek tovább a dunaszerdahelyi cigányok

Szlovákia - Konténerekből összeszerelt szükséglakásokba költöztetnek rövidesen 32, lakbért nem fizető helyi családot a Dunaszerdahelyen. Mintegy 300, többségében roma származású személyről van szó.

Az érintettek hosszabb időn át nem csak a lakbért, hanem a fűtést, az áram- és a vízfogyasztást sem fizették. Mindezt éveken keresztül a városi önkormányzat térítette meg helyettük. Tavaly decemberben ezért a dunaszerdahelyi önkormányzat úgy döntött, hogy a problémás családokat kiköltözteti alacsonyabb kategóriájú szükséglakásokba. Mindegyik konténerben van víz, villany és vécé is - közölte a pozsonyi SITA hírügynökség szerdán.

"Ez a megoldás emberséges és tisztességes, mert az emberek nem kerülnek az utcára" - mondta a hírügynökségnek Ravasz József, a helyi Roma Intézet vezetője, aki személyesen is együttműködött az önkormányzattal a probléma megoldásában.

Illusztráció
Illusztráció

Ravasz szerint a probléma még a nyolcvanas években kezdődött. Bár ezeknek az embereknek akkor még volt munkája és jövedelme, de az alacsony lakbéreket sem voltak hajlandóak fizetni. A városi önkormányzat a kilencvenes évek elején a központból egy lakótelepre költöztette ki a többnyire roma családokat. Ők azonban ott is tönkretették a lakásokat és a környéket, s ezért most újabb döntés született, miszerint konténeres szükséglakásokba költöztetik őket. "Az általuk lakott házakban összesen mintegy 830 ezer euró értékű kárt tettek" - mutatott rá Ravasz.

A problémás családok kiköltöztetése után a város a lakótelepi lakásokat felújítja, majd eladja.

Miután a romák nagy része Szlovákia déli vidékein él, számos más, jórészt magyarok lakta városban is - például Kassa, Ógyalla, Komárom, Érsekújvár - hasonló problémák, gondok keletkeztek.

Miriák Ferencnek, a bumm.sk szlovákiai hírportálon közölt elemzése szerint a roma kérdés Szlovákia egyik legégetőbb és legösszetettebb politikai és társadalmi problémája. Bár a romák súlyos szociális, egészségügyi és munkaügyi gondjai már régóta napirenden vannak, ügyük az 1990-es évek második felében vált politikai kérdéssé.
Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyekben az összlakosság arányához képest nagyon magas a romák száma: a roma szervezetek 480 000 és 520 000 fő körülire becsülik a létszámukat. A körülbelül 5,3 millió lakossal rendelkező Szlovákiában ez mint­egy tízszázalékos arányt jelent. A roma, illetve fehér lakosság együttélésekor nem ritkaság az összetűzés.

Komoly problémát okoz, hogy a szlovákiai roma lakosság jelentős része elkülönült, a többségi lakosságtól meglehetősen elszigetelt, borzasztó szociális és egészségügyi feltételekkel rendelkező cigánytelepeken lakik. A roma településeken nem ritka a 100 százalékos munkanélküliség. Mindez nagyon robbanékony szociális helyzetet eredményez az egész régióban, hiszen a munkanélküli roma lakosság a megélhetésért gyakran bűnözéshez folyamodik.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. k 2009. január 30. 18:11
  „12. antalszabo

  Az a baj , hogy nálunk túl sok az ilyen ingyen élő ombucmuki aki mindjárt média sztárrá avanzsál, ha kiáll az ő általuk gettósításnak tartott dolgokért, és meg sem fordul a fejükben hogy ezzel nem biztos hogy jót tesznek.
  Mint ahogy te is írtad: "Nos nem tudom, pedig azt gondolom nagyon sokan elfogadnák , mint lakhatási lehetőséget, és nem csak romák.
  "Nem az utcára kerülnek emberek, hanem igen is még ha konténer lakás is , de komfortos. Ezt jó lenne egy - két jogvédő fejébe verni."
  Sajnos ezt nem lehet a fejükbe verni mert ugye akkor nem is hallanánk róluk. Sőt feleslegesek is lennének.”
 • 20. Judytka 2009. január 29. 10:30
  „Frankó,még ez is luxus nekik..Nálunk is ez kéne..Aztán felpakolni az összeset egy teherhajóra..félúton meg csodálkozni,hogy jééé eltűntek a "radarról.."”
 • 19. zotya975 2009. január 29. 09:44
  „antalszabo! Már nálunk is volt ilyen próbálkozás, ha jól emlékszem semmi sem lett belőle..:
  "1997. november 19., szerda - A Gettóellenes Bizottság mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy november 23-án délben a székesfehérvári Takarodó úton tüntetést szervez a romák konténerbe költöztetése ellen. Állításuk szerint a fehérvári Polgármesteri Hivatal a konténerlakások telepítéséhez nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel. Mózs József az önkormányzat részéről a tüntetést "politikai habverésnek" minősítette. A családok kilakoltatását érvényes bírósági végzés eredményeként november 26-án fogják végrehajtani. "”
 • 18. antalszabo 2009. január 29. 08:47
  „Piát lopnak? - általában aki éhes, az nem piát lop.
  Megélhetési bűnözés!”
 • 17. kismarti 2009. január 29. 08:38
  „Rómeó! Az "éhséglázadás" már nákunk is jelen van! A múltkor voltam szemtanuja a boltban, és még hogy fel volt háborodva az illető amikor elvették tőle a piát és kitesékelték a boltból, ahelyett, hogy örült volna, hogy nem a rendőrséget hívták. Az eladó meg mondta " ez ma már a 3. eset" és még nem volt délután sem.”
 • 16. kamikaze 2009. január 29. 06:57
  „itthon is ezt kellene!!!!!!!!de nálunk vajon miért nem igy van???”
 • 15. huntanapja 2009. január 28. 23:27
  „Legalább rakják körbe taposóaknával azokat a konténereket..”
 • 14. Cancer 2009. január 28. 23:20
  „nahat-nahat, szlovak testvereinknel is a ciganyokkal van a zur...
  szegenyek, mennek a kontenerbe...”
 • 13. KolompárRómeó 2009. január 28. 22:03
  „Örömmel tapasztalom, hogy a délmagyaros regisztráció itt is működik :)

  Naszóval: remélem, hogy mohácsiviki felszólal az ügyben havi 2milláért, mert hát ugye ő egész ojrópa cigányaiért kiáll. Rasszista konténer, rasszista víz, rasszista szociális gond! Pfojj!

  Amúgy a szlovákok előtt le a kalappal. Annak idején meglépték azt, ami talán még nem késő nálunk sem. Igaz, erre "éhséglázadás" tört ki (= kirabolták az üzleteket az éhezők, piát és cigit loptak), de ott nem az ombucman jött, hanem katonaság, rendőrség és elkalapálták a jónépet. Nem volt sipítozás, hogy nincs segély, így lett 19%-os adókulcs, meg ojró 2009-re. Ennyi.”
 • 12. antalszabo 2009. január 28. 21:53
  „Csakhogy, ezeket a konténereket is karban kell tartani, egy idő után festeni kívül belül.
  Továbbá, az áramot itt is kell fizetni. De vajon, mivel fűtenek.
  Én sajnálattal közlöm veletek, hogy ezek a konténerek jó, ha öt évet megérnek.
  Nálunk ezt mért nem vezetik be?? Nos nem tudom, pedig azt gondolom nagyon sokan elfogadnák , mint lakhatási lehetőséget, és nem csak romák.
  Szerintem dicséretes, amit Szlovákiában tesznek. Nem az utcára kerülnek emberek, hanem igen is még ha konténer lakás is , de komfortos. Ezt jó lenne egy - két jogvédő fejébe verni.”
 • 11. xxyy 2009. január 28. 21:22
  „oda valok. :)))))))))))”
 • 10. hungarista95 2009. január 28. 20:53
  „egyet értek morfi”
 • 9. pihent 2009. január 28. 20:51
  „Csak két apróság:
  1. nem csak cigók vannak köztük
  2. nem azért kell konténerbe költözniük, mert cigók, hanem azért, mert nem fizetik a lakbért

  Ettől függetlenül az elképzelés szerintem jó. Az állam/város megtette értük, amit meg bírt tenni, ennyi volt. És nem is teszi őket csak úgy az utcára. Tessék nálunk is követni ezt!”
 • 8. Muaddib 2009. január 28. 19:47
  „Majd eladják mint színes fémeta konténert”
 • 7. gig-big 2009. január 28. 19:19
  „Na most kéne a P&O összes konténere! Aztán hajóra velük, és irány a tengerfenék.
  Amúgy: azért élősködnek rajtunk, mert:
  - nálunk szegényebb országokban nincs mit lopni;
  - nálunk gazdagabbakban nem kellenek (ld. a digók, Canada, stb.);
  Persze a "nyugati tőkés országok" is teli vannak arabokkal, szerecsenyekkel, törökökkel, mifene, de azok legalább "dolgoznak". Hosszú távon féltem az "európai keresztény kultúrát" is.”
 • 6. k 2009. január 28. 19:08
  „Úgy látszik a Szlovákok találtak megoldást.”
 • 5. Beste 2009. január 28. 18:53
  „Szlovákiában van politikai bátorság a problémák radikális megoldására.
  Ezt irigylem tőlük.”
 • 4. juppiixy 2009. január 28. 18:27
  „Ezért járnak előttünk, mert nem a jog-,kissebbség-, környezetvédőkre hallgatnak, hanem a józan eszükre...(ha ezt a hírt megneszeli a kuruc.info...?)”
 • 3. Sagittarius 2009. január 28. 18:11
  „Lesztek minnnnyááá "rohadt rasszisták" assszem! Érdekes, ott ugyan azok a gondok mint itt?...hümm, akkor talán még sem mi "rasszisták" vagyunk a romahelyzet okozói! Ott bezzeg kussban vannak a nagypofájú jogvédők. Itt lenne oyan rasszistázás, mint a huzat, ha megpróbálná valaki őket konténergettókba terelni! Borítékolom azért előre, pár év alatt leamortizálják a konténereket is simán, ha előbb egyben el nem adják a MÉH telepnek.”
 • 2. f_babus 2009. január 28. 17:39
  „Egyetertek! S egy par kis kutyussal(doberman) oriztetik majd a helyisegt.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság a kocsmákat is elérte: nem fogy a szesz!

A napokban közzétett statisztikák szerint 2008 utolsó negyedévében 8,3 százalékkal csökkent a… Tovább olvasom