Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kiszivárgott az érettségi egyik feladata, négyen őrizetben

Négy embert vettek őrizetbe péntekig Franciaországban, akiket azzal gyanúsít a rendőrség, hogy közük van az írásbeli matematika érettségi egyik feladatának kiszivárogtatásához.

A párizsi ügyészség közlése szerint egy 21 éves fiatalember elismerte, hogy ő tette fel az internetre hétfőn este az emelt szintű matematika érettségi egyik feladatának fotóját, amelyet másnap mintegy 160 ezer érettségizőnek kellett megoldania.

A mérnökhallgatót és 25 éves informatikus bátyját, valamint egy harmadik gyanúsítottat csütörtökön, míg a csalás ötletgazdáját, aki - egyelőre ismeretlen körülmények között - a tételsort lefényképezte, pénteken vették őrizetbe az oktatási miniszter feljelentése alapján. ˝Vizsgacsalás˝, ˝hivatali visszaélés˝ és ˝szolgálati titok megsértése˝ miatt a kiszivárogtatók három év szabadságvesztéssel és 9 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Az Europe 1 kereskedelmi rádióban egy fiatal lány, aki az egyik őrizetbe vett férfi barátnőjeként mutatkozott be, arról beszélt, hogy az állami nyomda egyik munkásától indult ki a csalási ügy. Ez a nyomdász az egyik ebédszünet alatt bevitte egy barátját "egy olyan helyre, ahova nem léphet be senki". Az illető a mobiltelefonjával lefényképezte az első dolgot, amit meglátott, ez pedig az emelt szintű matematika érettségi első oldala volt. A fotót ide-oda küldözgette az ismerőseinek, így kapta meg az a barátja is, aki végül "viccből", az érettségi előestéjén feltette a fotót egy internetes fórumra. A nyomozók a számítógép IP-címe alapján pedig könnyen rátaláltak.

Amióta központosított érettségit írnak a francia diákok, először fordult elő, hogy az érettségizők egy része előre megtudta az egyik tételsort. Luc Chatel oktatási miniszter arra kérte az érettségi bizottságokat, hogy a kiszivárgott feladat megoldásáért járó pontokat ne számítsák bele az összeredménybe. A miniszter döntését a diákok, a szülők és a pedagógusszerveztek egyaránt vitatják. Egy részük azt a kérést intézte a tárcavezetőhöz egy eddig 15 ezer ember által aláírt petícióban, hogy minden érettségiző megkaphassa az ominózus feladatért járó maximális pontszámot. A matematikatanárok egyesülete viszont azt javasolja, hogy a diákok jövő héten írják újra a feladatsort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,7 millió eurós jégkár Ausztriában

A csütörtök esti heves vihar a mezőgazdaságban is óriási károkat okozott Ausztriában. A biztosítók… Tovább olvasom