Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Kína mindenütt nyomult 2007-ben

A Föld mélyének olajmezőitől a világűrig nem volt olyan terület 2007-ben, amelyen ne mutatkozott volna meg az elképesztő ütemű kínai modernizálódás.Kína hamarosan átveszi Németországtól a világ harmadik legnagyobb gazdaságának címét, miután ötödik éve folyamatosan kétszámjegyű a gazdasági növekedése.
Sanghajban, Kína legnagyobb városában az egekbe szöktek a tőzsdeindexek, közben az országban gombamód szaporodnak a felhőkarcolók és az új gyárak. A világ örül a Kínából vég nélkül áradó olcsó áruknak, no meg a korlátlan beruházási lehetőségeknek, amelyeket a rettenetes tempóban fejlődő ország kínál.

De az már sokszor gondot okoz, hogy az óriási ázsiai ország egyre nagyobb hatást gyakorol a világgazdaságra. Az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé citálta Kínát azzal a váddal, hogy megsérti a nemzetközi szerzői jogokat. A legnagyobb feszültséget az okozza, hogy a nagy külkereskedők szerint Peking mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát, amivel állítólag sportszerűtlen előnyt ad a kínai exportőröknek.

Sokat vesztett idén vonzerejéből a "Made in China" felirat, mert egymást érték a kínai termékekkel szembeni minőségi kifogások Európában és az Egyesült Államokban, de a kínai exportot ez sem tudta feltartóztatni, és az ország 200 milliárd dolláros kereskedelmi többlettel zárja az évet. A magabiztos ázsiai óriás feltartóztathatatlanul ment a maga útján Hu Csin-tao elnök vezetésével, akit októberben újabb öt évre az országot irányító kommunista párt főtitkárának választották, ami után tavasszal már csak formalitás lesz, hogy a parlament következő 5 évre államfőnek is újjáválassza.

A nemzetközi kapcsolatokban Kína azzal okozott feszültséget, hogy a nemzetközi közösség által kiközösített országokkal tart szoros kapcsolatokat, hogy nyersanyagot biztosíthasson száguldó gazdasága számára. A Nyugat hiába bírálja Pekinget, hogy az emberi jogokat és a geopolitikát figyelmen kívül hagyva olyan országokkal írt alá olajvásárlási szerződést, mint Szudán, amelynek kormánya népirtást követett el, vagy Irán, amely az Egyesült Államok szerint atombomba gyártására készül és a terrorizmus egyik nagy szponzora.

Kína az idén sikerrel lőtte le egy mesterséges holdját, amire eddig csak az Egyesült Államok és Oroszország volt képes. A kínai technikai siker láttán sokan azon aggódnak, hogy kiújulhat a kozmikus fegyverkezési hajsza. A hihetetlen ütemű gazdasági fejlődésnek megvan az ára: Kína idén év végére elhódította az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb környezetszennyezőjének (üvegházgáz-kibocsátójának) kétes dicsőségét.

Olvasóink írták

  • 2. sumer 2007. december 21. 12:07
    „kína= gyenge felhozatal.. a tömeggyártás a minőség rovására megy. a munkahelyemen a kliensek ódzkodnak a kínai beszállítóktól, annyira silányan produkálnak. Az usa-nak jó nagy pofon a drasztikus ázsiai növekedés, de elöbb utóbb rá kell ébrednie a partnereknek, hogy a kínai piac elött még hosszú út áll a minőség javulása szempontjából. és akkor itt van taiwan is.. Sorry, de a németeket nem lehet überelni.”
  • 1. czegus 2007. december 20. 16:51
    „Biztos: ha nők átlátszó ruhába járnak, a férfiak elnőiesednek és ide ér a sárga veszedelem akkor majd itt lesz a világvége. Szép napot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugat az EU kezébe tenné Koszovó sorsát, az oroszok nem

Oroszország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ döntsön Koszovó sorsáról. A többi európai… Tovább olvasom