Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Kína is békés megoldást sürget Mianmarban

A tervek szerint szombaton érkezik a zavargások sújtotta Mianmarba az ENSZ különmegbízottja. Ibrahim Gambari azt szeretné elérni, hogy az országot vezető katonai junta kezdjen tárgyalásokat a demokráciáért tüntető ellenzékiekkel.
A diplomata Szingapúrból érkezik Mianmarba, ám hogy pontosan kivel vagy kikkel ül tárgyalóasztalhoz, azt egyelőre nem lehet tudni.Időközben Ven Csia-pao kínai miniszterelnök fölszólította a burmai katonai vezetést: békés úton állítsa helyre a rendet, valamint tegyen meg mindent a demokráciáért és fejlődésért. Ez az első eset a tüntetések kezdete óta, hogy magasrangú kínai politikus megszólalt az ügyben.

Rangúnban az ellenzéki demonstrálók azt ígérték: szombaton is az utcára vonulnak, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban a hatóságok erőszakkal oszlatták föl a tüntetéseket. A megmozdulásokban eddig tizenhárman vesztették életüket, több száz demonstrálót pedig letartóztattak a rendőrök. Helyi jelentések szerint Mianmar legnagyobb városában, Rangúnban szombat reggel szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: jelentősen megnőtt a fegyveres rendfenntartók száma az utcákon.

Az egykori fővárosba újabb katonai egységeket küldtek, hogy az esetleges újabb tüntetéseket megakadályozzák, föloszlassák. A helyi beszámolók szerint alig merészkedik ki valaki az utcákra, minimális a forgalom a városban. A hatóságok megtiltották a szerzeteseknek, hogy nagyobb csoportokba tömörüljenek.

A szerzetesek álltak ugyanis a mianmari tiltakozások élére, a demonstrálók legtöbbször kolostoraiknál gyülekeztek. Emiatt pedig a katonaság megerősítette a pagodák ellenőrzését, valamint több kolostort is blokád alá vontak a hatóságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szögesdrótakadályokkal zárták le Rangunt

Jelentős számú katona és rendőr járőrözik Mianmar legnagyobb városában, Rangunban, ahol az elmúlt… Tovább olvasom