Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Kilátástalan a helyzet Mianmarban

Sikerült az AFP egyik riporterének eljutnia a miamari Rangún városából a Nargis ciklon által földdel egyenlővé tett déli vidékre. A tudósító szerint a "helyzet hihetetlenül szörnyű". Az emberek a romok között téblábolnak éhesen, szomjasan segítségre várva. Mindhiába.
A segélyszervezetek szerint több százezren, a brit Oxfam szerint másfél millióan vannak életveszélyben a Nargis ciklon pusztítása nyomán. A mianmari (burmai) katonai rezsim eddig csak néhány külföldi segélyszállítmányt engedett be az országba, kíséret nélkül. A korántsem végleges adatok szerint a természeti katasztrófa következtében 60 ezren haltak meg vagy tűntek el.

A fő probléma, hogy nincsen élelem és tiszta víz, amelyek a járványok megelőzésének feltételei. Az AFP riporterének sikerült eljutnia Rangún városából délre, a Irrawaddy deltavidékére, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a ciklon. A helyszíni jelentés szerint az emberek a romok között téblábolnak, várnak a kormány segítségére, mindhiába.

"Éhesek, szomjasak. Sokan napok óta semmit sem ettek. Az arcukon feszültség és félelem látszik. A szoptatós anyák az út mellett állnak, egyik karjukkal a csecsemőt tartják, a másikkal koldulnak. Az embereknek edényeik sincsenek, mindenüket elvitte a vihar. Ám ha lenne, akkor sem tudnának bele mit tenni. Az utakat nagyrészt már megtisztították a romoktól, de a villanypóznák még össze-vissza hevernek.

Néha elhalad a kormány egy-egy konvoja, de senki sem tudja, hová tartanak" - írja a riporter. A katonai vezetés azt állítja, hogy a helikopterekkel viszik a segélyeket mindenhová. A tudósító viszont mindössze egyetlen ilyen légijárművet látott, azt is a földön, javítás közben.

"Sokan csak ülnek a zuhogó eső elől valamilyen fedezékbe húzódva, és várnak. A helyzet hihetetlenül szörnyű" - írja az AFP újságírója, aki egyszer azt is látta, hogy a buddhista szerzetesek egyik szállítmányából a katonák falatoztak. A helyzetet csak nehezíti, hogy egy héttel a tragédia után sok holttest még mindig temetetlenül hever mindenfelé. A riporter több tucat tetemet látott az útja során.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas részvételi arány a vajdasági választásokon

A délelőtt közzétett adatok szerint igen nagy a részvétel a szerbiai választásokon, a legnagyobb az… Tovább olvasom