Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kiírtanák a maláriát

Az ENSZ ma hirdeti meg a malária kiirtásárt célzó programját.
Az ENSZ pénteken harcot hirdet az afrikai malária kiirtására. Ban Ki Mun főtitkár a Malária Világnapján jelenti be a több milliárd dollár értékű program elindítását.Elsőnek két éven belül, 2008 végéig 250 millió darab szúnyoghálót osztanak szét Afrikának azon a területein, ahol a halálos betegség mindennapos.

A világon évente félmilliárd ember betegszik meg, és több mint 1 millió hal meg maláriában. Az áldozatok 90 százaléka Afrika trópusi területeiről kerül ki, és nagy többsége csecsemő vagy kisgyerek. Mindennap félpercenként hal meg egy gyerek a lázzal és hányással járó betegségben, amelynek kórokozóját egy szúnyog terjeszti. A malária gazdaságilag is súlyos teher az érintett országoknak: a nemzeti jövedelmük 1 teljes százalékát viszi el. Az új maláriaellenes program már nemcsak a terhes nők és a kisgyermekek védelmére összpontosít, mint a korábbiak, hanem mindenkire, aki veszélyben van. A cél az, hogy a nullához közeli szintre szorítsák le a betegség halálozási arányát.

A legfontosabb eszköz, amit bevetnek, a célzott szúnyogirtás és a megfelelő gyógyszeres kezelés. Két ország látványos eredménye szolgál biztatásul. Ruandában nem egészen 3 év alatt 64 százalékkal csökkentették a betegség halálozási arányát. Etiópiában ugyanennyi idő alatt felére szorították le a betegség előfordulását, és 60 százalékra a halálozási arányt. Mindkét országban tömegesen alkalmazták a rovarirtóval kezelt szúnyoghálót és egy hagyományos kínai gyógynövényből készült gyógyszert. 2000 óta ez a gyógynövény alapú gyógyszer lett a fő eszköz sok afrikai országban, ahol a kórokozó ellenállóvá vált a korábban alkalmazott gyógyszerekre. A malária elleni küzdelmet meg fogja nehezíteni a klímaváltozás. Az általános felmelegedés azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a betegség Afrikának és a világnak olyan területeire is átterjed, ahol eddig nem volt honos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki győzelem a zimbabwei válsztáson

A zimbabwei ellenzéki vezető, Morgan Tsvangirai győzött a márciusi választáson - mondta az Egyesült… Tovább olvasom