Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Kieshetnek a szerb parlamentből a magyar pártok

Kedden lép életbe az új szerb alkotmány. A vajdasági kisebbségi pártok máris kezdeményezik módosítását a választásokra vonatkozó cikkellyel kapcsolatban. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a kisebbségi pártok, így a magyarok is parlamenten kívül maradnak.
Az új szerb alkotmány változatlanul hagyja a választási törvény azon részét, melynek értelmében a szerbiai kisebbségi pártoknak a többi párthoz hasonlóan tízezer hitelesített aláírással kell ellátniuk a választási listáikat.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezi a szerbiai négy magyar párt összefogását, hogy közösen kérhessék a választási törvény módosítását.

A párt azt tartaná elfogadhatónak, ha a tízezer helyett a kisebbségek számarányának megfelelő aláírásra lenne szükség a listák benyújtásához.

Több magyar kisebbségi párt már jelezte, hogy az érvényben lévő választási törvény miatt nem tudnak majd képviselői helyhez jutni az új parlamentben.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyanakkor bejelentette, hogy pártja várhatóan önállóan indul a következő választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtorlással fenyegetőzik Szaddám Huszein volt pártja

A feloszlatott iraki Baasz Párt a szigorúan őrzött bagdadi "zöld zóna" elleni támadásokkal… Tovább olvasom