Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

KGB-ügynök volt Juan Antonio Samaranch?

A KGB ügynöke volt Juan Antonio Samaranch, a NOB korábbi elnöke - állítja egy Moszkvában megjelent könyv.

A 89 esztendős spanyol Samaranch 1980-tól 2001-ig állt a NOB élén, és még jelenleg is a bizottság tiszteletbeli elnöke. A könyv szerzőinek állítása szerint a korábbi rendkívül tekintélyes sportdiplomata a fasiszta Franco-rezsim funkcionáriusa volt, később pedig a szovjet titkosszolgálat ügynöke lett.

A szerzők - köztük Jurij Felstinszkij történész, valamint két nemzetközi hírű sakknagymester, Viktor Korcsnoj és Borisz Gulko, továbbá a KGB egykori rangidős vezetője, Vladimir Popov alezredes beszámoltak arról, hogy a szovjet titkosszolgálat a legkülönbözőbb módszerekkel befolyásolta a volt Szovjetunió "sakk-elitjét". És Popov szerint nem csupán a többszörös világbajnok, Anatolij Karpov volt KGB-ügynök, hanem Juan Antonio Samaranch is.

A könyvet ismertetve a német lapok emlékeztettek arra, hogy Samaranchot - aki Franco idején a sportügyekért felelős államtitkár volt - 1977-ben, a spanyol diktátor halála után szovjet-, illetve mongol nagykövetként Moszkvába küldték.

A moszkvai "száműzetés" alatt valóságos sportkarriert futott be, és 1980-ban már a NOB elnöke lett, mégpedig nem sokkal az előtt, hogy Moszkvában megnyíltak a nyugati országok által bojkottált nyári olimpiai játékok. Popov szerint a KGB-nek jelentős szerepe volt abban, hogy a spanyol diplomata a keleti tömb NOB-tagjainak szavazatával jelentős fölénnyel a bizottság elnöke lett.

A volt szovjet titkosszolgálat azzal zsarolta meg a NOB elnökét, hogy még nagykövetként régiségek, ékszerek, illetve festmények csempészésén kapták rajta. A Süddeustche Zeitung szerint Samaranchtól nem sikerült állásfoglalást szerezni a könyvben megjelent állításokkal kapcsolatban.

A NOB kommunikációs igazgatója, Mark Adams ugyanakkor merő spekulációnak nevezte azokat.

A Die Zeit című hetilap a szóban forgó állításokhoz fűzött kommentárjában feltette a kérdést, vajon befolyásolta-e Samaranch, hogy a nyári olimpiai játékok rendezési jogát annak idején Moszkva, a télit pedig később Szocsi kapta.

Az írás emlékeztetett arra, hogy a NOB-ot gyakran nevezték "titkos szövetségnek". A hetilap szerint a bizottság megérdemelte, hogy ezt az elnevezést ragasszák rá annak alapján, amilyen átláthatatlanul a sportot irányítja.

Mindennek kapcsán a Die Zeit úgy ítélte meg: nem az a meglepő, hogy a bizottság korábbi elnökét - mint azt a szerzők a könyvben állítják - a KGB titkosszolgálati tevékenységre kényszerítette volna. A meglepetés az lenne, ha a NOB-ban Samaranch lenne az egyetlen titkos ügynök - írta legfrissebb számában a Die Zeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt repülőgép - szertartás Rióban az áldozatok emlékére

A június 1-jén az Atlanti-óceán felett eltűnt AF 447-es Air France-járat 228 áldozatának több száz… Tovább olvasom