Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Kétségbeesett magyarok várják, hogy Pekingből hazautazhassanak

Többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport Pekingben, az embereknek először utaztatójuk azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.
A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. Végül egy kétcsillagos külvárosi szállodában kaptak elhelyezést - tájékoztatott Fülöp Attiláné, az egyik utas.

Hogy mikor, milyen körülmények között térhetnek haza, illetve Magyarországra indulásukig hol kell eltölteniük a hátralevő időt, nem tudják. Az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de mivel a járat törlésére "természeti katasztrófa" miatt került sor, mind a légitársaság, mind az utazási iroda elhárítja a további felelősséget. Állításuk szerint a többletköltségek megtérítésre nem kötelezhetők. Az eddig kapott információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy az utasbiztosítás az adott helyzetre kiterjed-e.

A körülményeket bonyolítja, hogy a biztosítások egy része lejár, s ezt csak tetézi, hogy a vízumok 2-3 napon belül ugyancsak érvényességüket veszítik. E probléma rendezése vélhetőn csak konzuli segítséggel lesz megoldható. Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul helyi idő szerint szombaton este a szállodában felkereste a csoportot, tájékozódott a helyzetről, és segítséget, közbenjárást ígért a helyzet megoldására.

A magyar főkonzulátus már felvette a kapcsolatot a Hainan légitársasággal, de egyelőre nem hangzottak el biztos ígéretek. Az utasok úgy tudják, hogy a korábbiaktól eltérően a legkorábban április 25-én illetve 30-án utazhatnak, más meg nem erősített információk szerint 10-12 nap múlva egyenként, kisebb csoportokban kezdődhet meg a Hainan utasainak elszállítása, de nem feltétlenül a célállomásra.

Fülöp Attiláné elmondta, úgy érzik, hogy a légitársaság nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb Magyarországra juttassa őket.

Pekingben rekedt utasok ezreit szállásolták el a fővároshoz közeli Shunyi (Sunji) településen is, amelynek Crown Plaza szállodájában a British Airways BA 38 számú járatával Londonba készült utasai várnak. Köztük van Kende Péter, akinek gépe csütörtökön 11 óra 15 perckor indult volna. Elmondta, a szombat esti mintegy ezer utasnak tartott kétórás tájékoztatón elhangzott, hogy a brit légitársaság legfeljebb három nap szállás költségét fizeti, az utasbiztosítások jelen helyzetben nem érvényesek, leghamarabb május 2-án tudnának helyet biztosítani a londoni gépre, de a más utat választóknak a jegy teljes árát visszatérítik.

Kende, aki úgy döntött, hogy visszatér pekingi otthonába, elmondta, hogy a KLM, az Air France és a SAS légitársaság Kínában rekedt utasait is ugyanabban a szállodában helyezték el.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2010. április 19. 22:42
    „Nem lehetne Budapest helyett egy kelet-európai városba hazavinni őket, mondjuk Kijevbe (ha odáig lehet repülni), onnan pedig vonattal vagy busszal hazahozni őket?”
  • 1. sushi 2010. április 19. 13:34
    „Az én utasom is kint ragadt Pekingben ugyanezzel a csoporttal és az én információim szerint mindenki jól van, van szállásuk az első perctől, és az idegenvezető folyamatosan tartja a kapcsolatot az utazási irodával illetve a konzulátussal és folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél hamarabb haza tudják hozni az utasokat. Sajnos egy ilyen ´vis major´ esetben a biztosító nem fizet,természeti katasztrófának számít a vulkánkitörés, az a több ezer ember, aki kint rekedt nem tehet semmit, csak várakozhat... Az iroda az utasokkal közösen, felesben fizeti a szállást, pedig nem lenne kötelező. Nem a feszültséget kéne szítani és a botrányt szagolgatni mindenhol és mindenben, hanem utánanézni a dolgoknak és pontos információt adni. Megértem, ha a kint ragadt utas ideges, de elhiheti, mindenki azon dolgozik itthon, ott és a nagyvilágban, hogy őket és a több ezer másik utast hazajuttassák.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffitit rajzoltak a Rio de Janeiro-i Krisztus-szoborra

Ismeretlenek graffitit rajzoltak a Rio de Janeiro jelképének számító Megváltó Krisztus-szoborra. Tovább olvasom