Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Kétezer embert bocsát el a Cseh Posta

Mintegy 2000 embert bocsát el az idén a Cseh Posta (Ceská posta), állami részvénytársaság, és bezárnak mintegy 1500 postafiókot is. Az intézkedések célja, hogy megtakarításokat érjenek el - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Az újság szerint Marcela Hrdá, a Cseh Posta vezérigazgatója a terveket megvitatta a szakszervezetekkel is. Szakszervezeti források szerint azonban nem 2000, hanem csak 1600 ember elbocsátásáról volt szó.
A postai kirendeltségeket elsősorban a kistelepüléseken zárnák be. A postai küldeményeket a jövőben valamelyik helyi boltban lehetne felvenni, illetve küldeni. Tervek között szerepel a mozgó postafiókok létrehozása is.

A Cseh Posta ugyanakkor bejelentette, hogy a tavalyi évet (2010) várhatóan sokkal jobb gazdasági mérleggel zárja, mint azt eredetileg tervezték.

"Bár az előzetes eredmények csak március végén válnak véglegessé, amikor minden részletet beszámítunk a 2010-es mérlegbe, már most nyilvánvaló, hogy az állami vállalat pénzügyi nyeresége mintegy 250-280 millió korona között fog mozogni" - közölte kedden Marta Selicharová, a Ceská Posta szóvivője. Hozzátette: a posta vezetése a tavalyi évre 50 millió koronás nyereséget tervezett be.

Ez az eredmény a duplája a 2009-es év eredményének, amikor a posta nettó nyeresége 126 millió koronát tett ki. A szóvivő szerint a nagyobb nyereség leginkább a takarékossági és ésszerűsítési intézkedéseknek köszönhető, amelyeket a Ceská Posta a postai szolgáltatások tervezett liberalizációját megelőzően foganatosított.

"A tervezett nyereséget egyrészt azért tudtuk elérni, mert kereskedelmi tevékenységünket jelentősen megerősítettük - a tavalyi második félévben például a csomagküldés terén - másrészt azért, mert sikerült szinte minden téren csökkenteni kiadásainkat és ésszerűsíteni munkánkat" - állítja Marcela Hrdá, a Ceská Posta vezérigazgatója.

A Cseh Posta tavaly áprilistól kezdve fokozatosan felülbírálta különféle szerződéseit, minek következtében több tíz millió koronás megtakarítást ért el. Az ősszel például gázszolgáltatót váltott - az RWE helyett a CEZ-zel kötött szerződést - ami szintén tízmilliós megtakarításokhoz vezetett. Módosították a közbeszerzési eljárásaikat is.

A posta menedzsmentje azt állítja, hogy a tavalyi intézkedések kedvező hatása alapvetően az idei és a következő években mutatkozik meg. A Cseh Posta ugyanis milliókat ruházott be hátterének korszerűsítésébe, az információs és az üzemi technológiákba.

Mintegy 34 ezer alkalmazottal a Cseh Posta állami részvénytársaság az egyik legnagyobb csehországi munkaadó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkvai terrortámadás: magyar állampolgárságú áldozat is van

Magyar állampolgárságú áldozata is van a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett… Tovább olvasom