Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Két újabb amerikai internetes cég szüntette be működését Kínában

Két újabb amerikai internetes cég jelentette be washingtoni idő szerint szerdán, hogy részlegesen beszüntette működését Kínában, mert a pekingi kormány fényképet és más személyazonosító dokumentumokat kért tőlük ügyfeleikről.

Mindkét cég alapvetően domain-nevek regisztrálásával foglalkozik. A Go Daddy képviselője egy olyan washingtoni kongresszusi meghallgatáson közölte, hogy kínai leányvállalata nem jegyez be új címeket, amelyet a Google hétfői bejelentésének szenteltek, miszerint az internetes óriáscég nem folytatja kínai keresőportáljának öncenzúrázását. A Go Daddyéhez hasonló profilú Network Solutions szerdai bejelentése szerint már decemberben leállt Kínában a weboldal-regisztrálással. Christine Jones, a Go Daddy alelnöke elmondta: döntésüket nem a Google bejelentése motiválta, hanem ügyfeleik biztonsága miatt aggódnak. "Úgy döntöttünk, nem akarunk a kínai kormány ügynökeiként működni" - fogalmazott. A Network Solutions ugyanezzel indokolta döntését.

A Go Daddy 2005 óta regisztrált domain-neveket Kínában az illetékes kormányzati internetes információs központ engedélyével. Jelenleg 27 ezer ".cn" címet kezel, és ezt a tevékenységét nem hagyja abba. A kínai hivatal a kezdetektől fogva arra kötelezte a céget, hogy gyűjtse be az ügyfelek nevét, címét és más elérhetőségi adatait. Tavaly év végén azonban már azt írták elő: fotókat is készítsen az új ügyfelekről, kérjen tőlük igazolást üzleti tevékenységükről, írasson alá velük egy regisztrációs lapot, majd az információkat továbbítsa az internetes hatóságnak. Később azt követelték, hogy a régi ügyfelektől is szerezze be ezeket az információkat.

Jones elmondta: tapasztalatuk szerint a kínai hatóságok nem az internetes bűnözés elleni fellépésre koncentrálnak, hanem arra, hogy megfigyeljék és ellenőrizzék az állampolgárok életét. A Network Solutions nyilatkozatban tudatta: azért döntöttek szolgáltatásuk leállítása mellett, mert a kínai előírásokat túlságosan tolakodónak tartották, és nem akarták ügyfeleiket terhelni. Egy harmadik, szintén domain-nevek bejegyzésével foglalkozó amerikai cég, az eNom közölte: folytatná a ".cn" kiterjesztésű webcímek regisztrációját, de aggódik, hogy az új kínai szabályozás ezt lehetetlenné fogja tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NATO-főtitkár lemondásra szólította fel Hoont

A NATO főtitkára felszólította szerdán Geoff Hoont, az atlanti szövetség új stratégiai koncepcióját… Tovább olvasom