Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Két és félezer éves kelta sírt tártak fel

Két és félezer éves kelta fejedelmi sírt tártak föl Dél-Németországban.

A nyolcvantonnás sírt a maga teljességében emelték ki a helyéről kedden két hatalmas daru segítségével, majd egy ludwigsburgi laboratóriumba szállították, ahol részletes vizsgálatokat végeznek majd. Az i.e. 6. századból való temetkezési helyre egy Heuneburg nevű ókori településen bukkantak rá Baden-Württembergben. A Duna partján fekvő Heuneburg a legkorábbi ismert városias jellegű település az Alpoktól északra. "A lelet meg fogja változtatni a kelta kort vizsgáló tudományt.

A sír feltárása mérföldkőnek számít a kelták társadalmi életének rekonstruálásában" - magyarázta az ásatást vezető Dirk Krausse, aki szerint a fejedelemsír 32 éve a legjelentősebb kelta lelet a délnémet tartományban. Ennek egyik oka, hogy a sírt nagy valószínűséggel még sohasem fosztották ki; többek között aranyékszereket és borostyánkövet is találtak benne. Ezen kívül fából készült falai is remek állapotban megőrződtek, ami lehetővé teszi a pontos datálást - fejtegette a régész. Dirk Krausse elmondása szerint a keltakutatásban nagy ritkaságnak számít egy lelet pontos időmeghatározása, hiszen a népcsoport alig hagyott hátra írásos emlékeket, házaikat pedig nagyrészt fából és vályogból építették.

A sír tanulmányozása többek között segíthet felmérni, mekkora hatást gyakoroltak a föníciaiak és a görögök a mai Németország déli részét lakó korabeli keltákra. A sírleletet a nagyközönség várhatóan 2012-ben tekintheti meg egy keltákról szóló stuttgarti kiállításon.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. december 29. 19:11
    „Nyugi bele"1"-es még a ma élő királyokat is mutogathatják múzeumokban!”
  • 1. CsabaKiraly 2010. december 29. 09:17
    „Ezt sok helyen ugy emlitik, hogy SIR-RABLAS.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres a nyugdíjreform Horvátországban

Sikeresnek tartják a horvátországi nyugdíjreformot a balkáni államban működő magán-nyugdíjpénztárak… Tovább olvasom