Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kényelmes többsége lesz a cseh jobboldalnak, ha kormány alakít

Kényelmes többsége lesz a cseh képviselőházban a nagy valószínűséggel az új kormányt megalakító jobboldalnak - derült ki a mandátumok végleges elosztásából.

A választási adatokat feldolgozó cseh statisztikai hivatal vasárnap reggel hozta nyilvánosságra a szavazás véglegesített eredményét, s mandátumok elosztását. Bár Csehországban arányos választási rendszer van érvényben a képviselőházi voksolásnál, a mandátumok elosztása kissé eltérő, módosított rendszer szerint történik, így a képviselői mandátumok végső elosztása nem fedi pontosan a leadott szavazatok arányát.

Százalékban kifejezve a képviselőházba bejutott pártok a következő eredményt érték el: Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 22,08 százalék, Polgári Demokratikus Párt (ODS) 20,22 százalék, Top 09 16,70 százalék, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 11,27 százalék, Közügyek (VV) 10,88 százalék. A parlamenti alsóházba tehát öt párt jutott be.

A 200 képviselőházi mandátum megoszlása: CSSD 56, ODS 53, TOP 09 41, KSCM 26, VV 24.

A választási részvétel 62,60 százalékos volt, két százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban.

Csehország 14 régiójából kilencben szociáldemokrata, négyben polgári demokrata győzelem született. Az önálló régiónak és az ODS bástyájának számító Prágában pedig a TOP 09 győzött, ami meglepetés.
Petr Necas, a polgári demokraták kormányfőjelöltje közölte: szombat este találkozott Karel Schwarzenberggel, a TOP 09 elnökével, s megállapodtak abban, hogy nem hivatalos megbeszéléseket kezdenek a két párt esetleges kormányzati együttműködéséről. A megbeszélésekbe a Közügyeket is be kívánják vonni. Ha ez a három párt lépne koalícióra, akkor együttesen 118 mandátumuk lenne a parlamentben. Ilyen nagy többséggel a rendszerváltás után Csehországban még egyetlen koalíció sem kormányzott.

A hatályos cseh törvények nem rögzítik, hogy a választás után kit kell az államfőnek megbíznia a kormányalakítással. Szokásjog, hogy ezt a megbízatást elsőként a választások győztese kapja. Jelen esetben ez a Cseh Szociáldemokrata Párt. Jirí Paroubek, távozó pártelnök azonban jelezte: nem lát esélyt a kormányalakításra, s úgy véli, hogy a választók arra szavaztak, hogy egy jobboldali kormány alakuljon. A párt két alelnöke is viszont azt nyilatkozta: élni kívánnak a lehetőséggel, s próbálkozni akarnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszbaleset Indiában, több tucat halott

Súlyos buszbaleset történt vasárnap India déli részén, a szerencsétlenségnek harminc halálos… Tovább olvasom