Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kelemen Hunorban és Orbán Viktorban bíznak a legjobban az erdélyi magyarok

A közvélemény-kutatók 78,8 százalékosnak mérték a Kelemen Hunor iránti bizalmat, és 77 százaléknak az Orbán Viktor irántit.
A romániai Kisebbségkutató Intézet júniusban készített, de csak most nyilvánosságra hozott felmérése szerint az erdélyi magyarok Kelemen Hunorban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökében és Orbán Viktorban, Magyarország miniszterelnökében bíznak a legjobban.

A közvélemény-kutatás adatait az a kiadvány tartalmazza, amelyet most bocsátottak a sajtó rendelkezésére az intézet képviselői a magyarországi választásokkal kapcsolatos erdélyi méréseik ismertetésekor.

A közvélemény-kutatók 78,8 százalékosnak mérték a Kelemen Hunor iránti bizalmat, és 77 százaléknak az Orbán Viktor irántit. Őket Borbély László, az RMDSZ alelnöke követi 57,2 százalékos bizalmi indexszel, majd Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke következik 50,6 százalékkal, Traian Basescu román államfő 34,1 százalékkal és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke 26,5 százalékkal. A válaszadók 15-16 százaléka bízik Victor Ponta román miniszterelnökben, Mesterházy Attila MSZP-elnökben, és Bajnai Gordonban, az Együtt-PM vezetőjében.

A romániai magyar pártok bizalmi sorrendjét az RMDSZ vezeti 69 százalékkal; az EMNP-ben a megkérdezettek 31 százaléka, a Magyar Polgári Pártban (MPP) 21 százaléka bízik meg.

Az erdélyi magyarok 46,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmegy szavazni a 2014 májusában tartandó európai parlamenti választásokon, és 15,3 százalékuk mondta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz.
A pártopcióval rendelkező biztos szavazók körében az RMDSZ a magyar szavazatok 75,7 százalékára, az EMNP 12,3 százalékra, az MPP pedig 3 százalékra számíthatna.

Ettől csak kis mértékben különböznének az erdélyi magyarok pártpreferenciái egy esetleges romániai parlamenti választáson. A biztos pártválasztók 81 százaléka az RMDSZ-t, 9,4 százaléka az EMNP-t, és 3,6 százaléka az MPP-t juttatná a román törvényhozásba.

Olvasóink írták

 • 3. dödike 2013. október 18. 16:28
  „Ez a felmérés csak azt bizonyítja hogy akiktől a pénzt kapják arra húznak.”
 • 2. oxana 2013. október 18. 16:24
  „1. Madarász

  Pontosan így van.”
 • 1. Madarász 2013. október 18. 15:03
  „Jó lenne, ha minden politikus azoknak a választópolgároknak az érdekeit nézné, akiknek az adójából él...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Snowden azt mondja, nem vitt titkos dokumentumokat Oroszországba

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja azt mondta a The New York… Tovább olvasom