Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Kárpátalján újra meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet

Kárpátalján a napokban ismét meggyalázták és tovább rongálták a vereckei magyar honfoglalási emlékművet, amelyre ezúttal fehér festékkel önkényuralmi jelképeket mázoltak.

A Vereckei-szorosban álló magyar emlékjel - másfél hónapon belül immár második - megszentségtelenítését elsőként a helyszínre látogató magyarországi turistacsoport tagjai észlelték még március 27-én, de az esetről csak hazatérésük után, szombat este számoltak be az interneten. E szerint a megérkezésükkor még teljesen friss volt a honfoglalási emlékműre és kikövezett előterére kent festék, sőt az üres festékes dobozok is a helyszínen voltak.

Mint írták, ekkor még folyt az a rendezvény, amelyet a szélsőjobboldali Szvoboda párt - amelynek Kárpátalja megyei vezetői gyújtották fel februárban a magyar emlékművet - tartott az 1939-ben kivégzett ukrán fegyvereseknek állított emlékműnél, a magyar emlékjel közelében. Vasárnap a helyszínen még látszottak a magyar emlékműre és a közepén álló, fekete "oltárkőre" kent horogkeresztek és egy hatalmas, valamint egy kisebb, magyar és ukrán betűkkel felmázolt UPA (az Ukrán Felkelő Hadsereg rövidítése - a tudósító megj.) felirat nyomai. A horogkereszteket és a feliratot időközben festékoldóval lemosták.

Az emlékjel meggyalázói tovább rongálták a hét tömbből álló emlékmű tavaly márciusban megbontott alsó sarkait és nagyobb darabokat törtek le az oltárkőből is: a burkolatról lefeszített terméskőlapok és az oltárkőből letört márványdarabok a közelben hevernek. Az emlékműgyalázásról a helyszínen tájékozódtak az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai. Szalipszki Endre konzul az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet vasárnap reggel értesült a történtekről. A magyar jkonzl szomorúnak nevezte, hogy ismét meggyalázták a honfoglalási emlékművet. Mint mondta, az ilyen cselekedetek nem csak helyben, Kárpátalján okoznak feszültséget, hanem általában rontják a magyar-ukrán viszonyt is. Szalipszki Endre hozzátette: az ungvári magyar főkonzulátus rendőrségi feljelentést tesz a vereckei magyar emlékmű ismételt megrongálása ügyében is.

Olvasóink írták

 • 5. meir 2011. április 05. 16:45
  „4-es!
  Magyarorszagon eddig hanyszor gyalaztak meg Orosz emlekmuveket???
  nektek miert is lenne szabad??”
 • 4. Pofátlan 2011. április 04. 20:43
  „Az előttem szóló antimagyar, balliberális írásoktól elhatárolódok!”
 • 3. Ing.Böck 2011. április 04. 08:38
  „Idegen országokban soviniszta emlékmüveket állitani, magyar szokás, hogy nem mindenki fogadja örömmel ?
  Hihetetlen !”
 • 2. Maori 2011. április 04. 06:57
  „Köszönjük Tisza István! Ön és áldásos jobboldali politikája nélkül ez sosem jöhetett volna létre.”
 • 1. janika 2011. április 04. 06:48
  „Érdekes,hogy ezt észreveszik közzé teszik ,de azt, hogy az egész országunkat meggyalázták tönkre verték a lakosság nagy részével együtt, azt egyre ritkábban lehet olvasni. Egyébként ennek az emlékműnek már nem sokáig lesz jelentősége, ha így megy tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írország kamatcsökkenést akar elérni

Az ír pénzügyminiszter az országának nyújtott 85 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag kamatának… Tovább olvasom