Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Kamionba került ukrán gyerekek

Mik azok az okok és célok, ami miatt a harmadik országokból útnak indulnak a migránsok Nyugat-Európa felé? Egyetlen esélyként, mindent hátrahagyva adják sorsukat embercsempészek kezébe. Mire a hatóságok látóterébe kerülnek, pszichikailag és fizikailag is sokat sérülnek.
Az afrikai szegény családból származó fiatalok időnként megbolondulnak az MTV-től. Azt gondolják a csillogó videók láttán: én is színesbőrű vagyok, énekelni tudok, elszököm hát Amerikába és jól meggazdagszom. Persze, most sokan azt hiszik, ennél bizonyára több kell ahhoz, hogy valaki vállalva minden kockázatot, pénzt adjon egy embercsempésznek, aki rettenetes körülmények között, gyógyszerekkel elkábítva, átviszi őt az államhatárokon.


Oxfordban végeztek

Pedig Borsa Csaba is így tudja, tőle hallottuk ezt a példát, azzal kiegészítve, hogy a határsértők nagy rész jogi analfabéta, sokszor még a saját országában rá érvényes jogokat sem ismeri. A megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője szerint sok koszovói fiatal nem akar majd fegyvert venni a kezébe, ha elszabadul a pokol. S a török emigránsokat is elkábítja még a Németországból hazalátogató rokonok Mercédesze. Vegyes a kép a győri Szövetség utcában, ahol többnyire moldávok és ukránok fordulnak meg.

- Látszik, hogy Koszovóban komoly embercsempész hálózat alakult ki. Az emberek többsége gazdasági okokból vándorol ki, mivel Koszovó nem annyira fejlett gazdaságilag, iparilag - magyarázza az őrnagy.
A migránsokat nehéz skatulyába szorítani, ha társadalmi csoportok, iskolázottság, családi és szociális háttér szerint akarnánk statisztikát felállítani. Borsa Csaba emlékeztetett rá, hogy tavaly volt például két iráni határsértő, akik annak idején Angliában végeztek az Oxfordi Egyetemen. Persze a többség inkább a megélhetés miatt indul útnak, vagy kalandvágyból.


Levegőtlen dobozokban

Borsa Csaba elmondta, hogy az elhatározástól az útnak indulásig nem mérlegelik az esélyeiket és a lehetőségeiket, az embercsempész akaratarára és a sorsra bízzák magukat. Amikor előkerülnek egy-egy kamion rakteréből, ahol addig embertelen körülmények között, kicsavart pózban levegőtlen dobozokban nyomorogtak a gazdagság után áhítozva, gyakran olyan állapotban vannak, hogy azt gondolhatnánk, ezt túl sem lehet élni. A gyerekeket, hogy csendben maradjanak benyugtatózzák, de ugyanezt teszik a felnőttekkel is, hogy az ellenőrzéseken ne árulják el magukat. Sokszor olyan pszichés és fizikai sérülésekkel kerülnek a hatóság kezei közé, hogy rehabilitálni kell őket. Ebben segítséget nyújt az új menekültügyi törvény, ami januárban lépett hatályba, s a menedékjogot kérelmezők teljes körű esetkivizsgálását írja elő.

Pozsgai Kitti - Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt az egykori szlovén államfő

Péntek éjszaka elhunyt Szlovénia egykori elnöke és miniszterelnöke- közölte a politikus irodája… Tovább olvasom